Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фінансові векселі вводяться в оборот в Україні

4 січня 2013, 12:46
489
3
Автор:
Реклама

Учора, 03.01.2013 р., набув чинності Закон № 5519 - VI від 06.12.2012 р., яким вносяться істотні зміни в чинне законодавство відносно введення акцизу на операції з цінними паперами і повернення фінансових векселів на фінансовий ринок країни.

Так Закон № 5519 - VI передбачає внесення змін до Податкового кодексу (далі - НК) стосовно оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з цінними паперами, що звертаються на фондовому ринку.

Зокрема, Закон № 5519 - VI визначає, що операції з продажу, обміну або іншим способам відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, і операції з дериватами, окрім операцій, які здійснюються на міжбанківському ринку деривативов, обкладаються акцизним податком.

Таким чином, Закон розширює поняття "Акцизний податок", тлумачивши його також як особливий податок на операції по відчуженню цінних паперів і операції з дериватами. У зв'язку з цим платником акцизного податку також є фізична або юридична особа резидент або нерезидент (у т. ч. їх відособлені підрозділи), що проводить операції з дериватами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, окрім випадків, передбачених НК.

Законом № 5519 - VI доповнений перелік операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню. До відміченого переліку віднесені операції:

- з державними і муніципальними цінними паперами, інвестиційними сертифікатами, сертифікатами фондів операцій з нерухомістю і так далі;

- між емітентом і платником податків по викупу і повторному продажу за грошові кошти, розміщенню, погашенню, конвертації емітентом цінних паперів власного випуску, операції відносно здійснення внеску в статутний капітал, а також операції за участю векселедавця, заставника і іншої особи, що видала ордерний або борговий цінний папір, по видачі і погашенню цих цінних паперів;

- емітента цінних паперів інститутів спільного інвестування відкритого типу, а саме, операції по розміщенню, погашенню, викупу і повторному продажу;

- з цінними паперами і іншими фінансовими інструментами, які здійснюються особою, що проводить клірингову діяльність і виконує функцію центрального контрагента відповідно до вимог Закону "Про цінні папери і фондовий ринок" і так далі;

- Нацбанку на позабіржовому ринку, пов'язані з виконанням ним своїх функцій.

Також згідно з нормами Закону № 5519 - VI у оборот вводяться фінансові векселі. Документ визначає дефініцію фінансового векселя і встановлює його види (казначейський, банківський). Крім того, відзначається, що порядок випуску, звернення, погашення і стягнення за фінансовими векселями затверджується:

- Нацбанком - для векселів, які емітуються банківськими установами (банківський фінансовий вексель);

- Кабміном - для векселів, які випускаються центральним органом виконавчої влади, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (казначейський фінансовий вексель).

Правила реєстрації випуску і правила обліку фінансових векселів затверджуються НКЦБФР за узгодженням з Національним банком України.

На даний момент підзаконні акти у виконання норм Закону № 5519 - VI доки не затверджені.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини