Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособи-платники податків можуть реєструватися по-новому

29 грудня 2012, 15:28
143
0
Автор:
Реклама

C сьогоднішнього дня, 29.12.2012 р., набув чинності наказ Мінфін від 06.11.2012 р. № 1147яким затверджена нова редакція Положення про реєстрацію фізосіб в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

Нова редакція Положення розроблена відповідно до ст. 63,70 гл. 6 р. II Податкового кодексу з метою визначення єдиної методики реєстрації фізосіб в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків.

Згідно нової редакції Положення, реєстрація фізосіб в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків здійснюється з метою єдиного держобліку фізосіб, які зобов'язані платити податки, збори в порядку і на умовах, визначених Податковим кодексом.

Положення регулює стосунки, що виникають при реєстрації фізосіб, які є громадянами України; іноземцями і особами без громадянства, які постійно проживають в Україні; іноземцями і особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов'язані платити податки в Україні, або є засновниками юрособ, створених на території України, - в Державному реєстрі.

Так, зокрема, у виконання норм Закону про захист персональних даних передбачено, що при реєстрації в Держреєстрі фізособі надається для ознайомлення Повідомлення про права і обов'язки фізичної особи - платника податків і мети збору персональних даних в Державному реєстрі платників (додаток 1 до Положення) податків.

Документом передбачена можливість надання фізособою за власним бажанням облікової картки в податковий орган по місцю отримання прибутків або по місцезнаходженню іншого об'єкту оподаткування.

Громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово знаходяться за межами населеного пункту проживання, отримання прибутків, місцезнаходження іншого об'єкту оподаткування, можуть звернутися за отриманням документу про реєстрацію в держреєстрі до будь-якої податкової інспекції. У такому разі термін видачі документу може бути продовжений до десяти робочих днів.

Згідно з наказом скорочений термін реєстрація фізособи в Держреєстрі з 10 до 5 робочих днів (з дня представлення в податковий орган Облікової картки). Встановлено, що документ, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі, надається впродовж п'яти робочих днів з дня звернення.

Також документом передбачена можливість отримання фізособою відомостей з Держреєстру про джерела і суми виплачених прибутків і утриманих податків.

У зв'язку з набуттям чинності наказу № 1147 втратив дію наказ Державної податкової адміністрації України від 17.12.2010 р. № 954 "Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків і втрату дії деяких наказів Державної податкової адміністрації України".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини