Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Володимир Богатырь : "Все більше суперечок переноситимуться з України"

27 грудня 2012, 17:27
537
9
Реклама

- Які тенденції на ринку юридичних послуг існували в 2012 р. і які практики були найбільш прибутковими і такими, що розвиваються для юристів?

На мій погляд, обидва ці питання нерозривно пов'язано, оскільки ефективність і прибутковість практик в результаті і визначають основні тренди ринку.

Відмічу, що карна практика зайняла гідне місце в найбільш престижних сферах діяльності юристів. Така тенденція цього року пов'язана із звуженням економічних можливостей, "огосударствлеванием" усіх сфер діяльності, що привело до жорсткого діалогу між владою і бізнесом, в якому карно практикуючі адвокати зайняли і займатимуть гідне місце на передових рубежах.

Між тим, традиційно актуальними залишається податкова, антимонопольна, фінансова, банківська і судова практики. Що стосується останньої, то охарактеризую її словами відомого прислів'я "на безриб'я і рак - щука", - в умовах повної відсутності правосуддя в країні, юристи нагадують романтичних Дон Кихотов. Інші порівняння негативного характеру, приводити просто не хочеться.

Володимир Богатырь

Результати цього року і спостереження за розвитком частнопрактикующих колег і юридичних компаній, дозволяють з упевненістю говорити, що найбільш затребуваними є юристи здатні працювати і розкривати свої здібності на різних позиціях і в різноманітних ипостасиях, амплуа, якщо хочете. Відмічу, що вже традиційними стали взаємні переходи юристів між юридичними фірмами, юридичними департаментами підприємств і держсектором.

Багато юристів змогли реалізуватися в ході виборчого процесу. На мій погляд, це позитивна практика реального правового бою в умовах обмеженого часу і недосконалої судової системи. Якими б складними не були умови для здійснення юридичної практики і адвокатської діяльності, підводячи результати цього року, дозволю собі помітити, що професія у більшості своїй принесла задоволення тим, хто працював.

- Чого ви чекаєте від юридичного бізнесу в 2013 р., поділитеся своїми планами/прогнозами?

Я сміливо видам бажане за дійсне і хотів би бачити розвиток GR (Government relations) практики в Україні. І хоча ніяких цивілізованих передумов для цього немає, проте в нашій країні усе йде від зворотного. Можливо, рівень корупції і правового нігілізму, що зростає з кожним роком незалежності, дійдуть до якоїсь точки абсолютного абсурду, коли примітивні економічні стосунки почнуть формувати цивілізовані правила не лише на папері, але і в реальних правовідносинах. У зв'язку з цим, світові лідери GR практики не бачать в Україні поля для свій активності найближчими роками.

Думаю, що усе більше суперечок переноситимуться з України в інші юрисдикції, у зв'язку з недовірою до нашої судової, правової і правоохоронної системи. Ростиме податкова і карна практики.

Не дивлячись ні на що, чекаю, що рік буде вдалим і прихильним до юристів і бажаю усім професійних перемог в Новому Році!

Читайте також: "Росте потреба в адвокатах, що практикують в карному праві"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини