Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узяття на облік юрособ і фізосіб-підприємців підтверджується єдиним документом

18 грудня 2012, 09:40
858
6
Автор:
Реклама

Учора, 17.12.2012 р., набув чинності Закон від 24.05.2012 р. № 4839 - VI яким вносяться зміни в законодавство відносно узяття на облік юрособ і фізосіб - підприємців а також Закон від 24.05.2012 р. № 4834 - VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно удосконалення деяких податкових норм".

Основною метою ухвалення вказаних Законів є завершення принципу "єдиного вікна" при здійсненні державної реєстрації суб'єктів господарювання і узятті їх на облік в органах державної статистики, Державної податкової служби і Пенсійного фонду України шляхом впровадження єдиного документу, а саме: виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців (далі - ЕГР).

Законом № 4839 - VI передбачено, що виписка з ЕГР - це документ, який містить відомості про юрособу або його відособлені підрозділи, або про фізособу-підприємця, визначених цим Законом, і використовується для їх ідентифікації під час проведення господарської діяльності і відкриття рахунку у банку.

Також, згідно з цим документом, з 17 грудня 2012 р. постановка на облік суб'єктів господарювання в органах державної статистики, ДПС і Пенсійного фонду України підтверджуватиметься випискою з ЕГР, яка висилається (видається) юрособі або фізособі - підприємцеві держреєстратором в порядку, встановленому Законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців". Також Законом № 4834 - VI в новій редакції викладена ст. 69.1 НКяка передбачає, що банки і інші фінансові установи відкривають поточні і інші рахунки платникам податків - юрособам (резидентам і нерезидентам) незалежно від організаційно-правової форми, відособленим підрозділам і представництвам юрособ, для яких законом встановлені особливості їх держреєстрації і які не включаються в ЕГР, фізособам, які ведуть незалежну професійну діяльність, за наявності документів, виданих органами ДПС, які підтверджують постановку їх на облік в таких органах, або виписки з ЕГР.

Відмітимо, що раніше відкриття рахунків відповідно до норми п. 69.1 НК здійснюється на підставі документів, виданих органами ДПС, вищезгаданих осіб, що підтверджують узяття, на облік в цих органах (довідка за формою № 4-ОПП).
Також звертаємо увагу, на зміну термінів видачі виписки з ЕГР після набуття чинності Закону № 4839 - VI: держреєстратором видаються (спрямовується поштовим відправленням з описом вкладення) заявникам відповідні документи і виписка з ЕГР не пізніше наступного робочого дня після отримання від органів статистики, ДПС, Пенсійного фонду відомостей про узяття на облік юрособи або фізособи - підприємця.

Дані про постановку на облік передаватимуться в ЕГР з відомчих реєстрів органів статистики, ДПС, Пенсійного фонду автоматично (програмними засобами ведення відповідних реєстрів) в день постановки на облік в порядку, встановленому спеціально уповноваженим органом з питань держреєстрації і центральним органом виконавчої влади, що здійснює формування державної фінансової політики.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини