Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працювати за новою версією Закону про банкрутство?

14 грудня 2012, 17:38
577
2
Реклама

З 19 січня 2013 р. набуває чинності нова редакція Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом". Законом № 4212 - VIзокрема, діяльність арбітражних керівників вилучена з переліку видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також передбачений ряд новел відносно захисту прав забезпечених кредиторів.

Дмитро Ворона

Дмитро Вороназаступник Міністра юстиції, призвав арбітражних керівників подумати над тим, які питання треба врегулювати у відповідних підзаконних актах, а також до наступної зустрічі підготувати зауваження до роботи по новій редакції Закону, оскільки вже зараз звучать сумніву на рахунок життєздатності тієї або іншої норми. Зокрема, претензії є до наступних положень:

- як ліквідаторові діяти, якщо усе майно перебуває в запоруці, і відповідно ліквідаційна маса відсутня?

Звичайно, з відома такого забезпеченого кредитора майно можна продати. Але, що робити, якщо він не захоче давати згоду? Таким чином, процедура може розтягнутися на роки, стверджує Євгеній Лахненкочлен Ради ВОО "Асоціація антикризового менеджменту".

- оскільки забезпечений кредитор може відмовитися від такого свого статусу і стати конкурсним, то, як відбуватиметься процедура відмови від запоруки?

Передбачається, що треба буде вивести відомості з відповідного Реєстру, проте учасники круглого столу не розуміють, яким чином повинен припинитися договір запоруки. Звичайно, на думку Сергія Боярчуковапартнера ЮК "Алексеев, Боярчуков і партнери", банки, приміром, навряд чи відмовлятимуться від статусу заставного кредитора, проте це не міняє того факту, що механізму немає.

Борис Поляков (ліворуч)

Відносно забезпечених кредиторів виникає маса питань. Зокрема, що стосується того, що вони не входять в комітет кредиторів, а визначаються тільки як учасники в справі про банкрутство. І як наслідок - це позбавляє таких кредиторів можливості контролювати процедуру. Крім того, відзначається, наскільки логічно визначати статус особи за похідним зобов'язаннямадже основним зобов'язанням в даному випадку буде кредитний договір. Також, а як же бути з тими, хто використовував відмінні від запоруки способи забезпечення зобов'язань - гарантію, завдаток та ін.? Що ж, в якості відповіді представник Мінюсту пояснює, що Закон став компромісом між позиціями ВХСУ, банків, самого Мінюсту… В результаті вийшов такой-вот документ.

Є, звичайно, і плюси в статусі забезпеченого кредитора, на які вказують доповідачі: ні санація, ні світова угода не може бути затверджена без згоди такого кредитора.

Безліч питань виникає і відносно оцінки майна. Банки, при видачі кредитів, бажаючи отримати більше в майбутньому, визначають вартість заставного майна, виходячи з його ринкової вартості на сьогодні. Проте проблема в тому, вважає В. Маковскийпрофесійний оцінювач, директор ЧП "Автоексперт", що таку вартість треба визначати виходячи з вартості ліквідації.

Якщо ж з оцінкою ви впоралися, то можна зайнятися і реалізацією майна, що можливо як на відкритих торгах, так і на електронних. В. Маковийдиректор ТОВ "Центр по реалізації проблемних активів", відмічає переваги процедури електронних торгів : більший термін, уся інформація буде доступна на сайті ВХСУ, Мінюсту і організатора, що підвищить попит і відповідно дозволить збільшити суму за продаж.

Реалізовувати майно на торгах можна будь-хто, особливо це буде корисно для неліквідного. Правда, пан Маковий не радить за такою процедурою реалізовувати дороге майно, оскільки, незважаючи на вимоги Закону про максимальну безпеку до сайту, жоден програміст не дасть 100% гарантії. У таке випадку він радить використовувати процедуру відкритих торгів, на яких, до того ж, передбачена відеофіксація.

Що стосується ліцензії, необхідність наявності якої передбачена Законом для організаторів торгів, то її доки немає ні у кого, оскільки відсутні Ліцензійні умови і незрозуміло, що і як відбуватиметься.

Не дивлячись не зауваження відносно можливої небезпеки сайтів або проблем з їх роботою, Д. Ворона стверджує, що це не зовсім так, до того ж у планах Мінюсту значиться переклад усіх торгів державної старанної служби і у справах про банкрутство в електронну площину.

Проте арбітражним керівником наступного року слід звернути увагу не лише на те, що і як вони робитимуть, але і на низку запитань безпосередньо в їх відношенні. Борис Поляковсуддя ВХСУ, попереджає, що в 2013г. заплановані виїзди в 4 апеляційні округи для перевірки діяльності відповідно до Закону. Також, на думку судді, передбачена Законом автоматизована система в 2013 р. діяти не буде. Найбільш вірогідна дата - це 2014г.

Стосовно спеціалізації арбітражних керівників, то вона визначатиметься по колишній роботі - кожен апеляційний округ повинен подати в інформаційну систему відомості про те, в яких сферах народного господарства працював керівник, по яких формах власності і по яких суб'єктах господарювання.

Також читайте:

Мінюст: новели в підготовці арбітражних керівників

З наступного року втратить силу ряд актів Кабміну відносно арбітражних керівників

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини