Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розлучення: як поділити майно і дітей?

5 грудня 2012, 17:48
762
0
Реклама

Шлюборозлучний процес завжди тягне за собою необхідність вирішення багатьох конфліктів - як майнових (кому дістанеться "улюблений" сервіз-подарунок від тещі), так і особових (з ким залишиться дитина, як часто інший батько зможе його відвідувати і тому подібне). Подібна категорія суперечок, ніби, як і не особливо складна по юридичних аспектах, проте в плані психологічному приносить безліч проблем як поки що дружинам, так і юристам. Але у будь-якому випадку ключовим моментом залишається психологічний стан дитини під час розлучення, адже часто за усіма проблемами батьки забувають про дітей, використовуючи їх, як елемент маніпуляції один одним - вказує на проблему Tатьяна Игнатенкорадник ПГ "Павленко і Побережнюк".

Батьки і діти

По словах Світлани Поповойзаступника керівника департаменту контролю за виконанням рішень, розглядом звернень громадян і юрособ Державної старанної служби, зараз по Україні налічується більше 7 млн. старанних виробництв, з яких 10 % торкаються аліментів. За законодавством такі документи повинні виконуватися негайно, проте не завжди заявник в змозі вказати, з яких прибутків стягувати аліменти. Зокрема, безліч громадян в Україні працюють нелегально, і жодним чином не афішують джерело своїх прибутків - ці гроші не проходять через податкову, а сама людина по документах "гол як сокіл". У таких випадках, якщо є підстави підозрювати, що людина ухиляється від виплат, старанна служба може звернутися в правоохоронні органистверджуючи, що конкретна особа є злісним неплатником (таким титулом можна нагородити, якщо упродовж 6 місяців не поступають аліменти).

Юрій Павленко

Але, на жаль, цей механізм практично не дієстверджує Уповноважений Президента України з прав дітей Юрій Павленко адже в 70 % випадків міліція відмовляє в порушенні кримінальної справи. Часто це відбувається за наступним сценарієм: неплатник, учувши недобре, приходить і сплачує якусь мінімальну суму - 50, 100 гривенговорить С. Попова, - після чого міліція "справедливо" обурюється, мол людина прийшла, щось заплатив, означає платитиме і далі. Надзвичайно важко довести, що людина не планує здійснювати платежі і далі- відмічає пані Попова.

Відмітимо, що зараз Уповноваженим з прав дітей спільно із старанною службою сформована робоча група по розробці законопроекту відносно аліментів. Зокрема, В. Янукович виразив готовність внести цей проект до парламенту як невідкладний. У зв'язку з чим юристів активно запрошують попрацювати разом.

На озброєнні у старанної служби є ще один спосіб - можна через суд домагатися тимчасової заборони на виїзд за кордон. У такому разі, якщо особа спробує покинути країну, воно діставатиме відмову до того моменту, поки не виплатить аліменти.

Окремий пласт проблем торкається відбирання дитини. По-перше, це надзвичайно важко психологічно, а по-друге, той батько, у кого треба забрати дитину, як правило, не сидить на місці і не чекає виконавця. Такий батько ховається, проте існуюча процедура розшуку відбирає надто багато часу - спочатку старанна служба звертається до суду, і тільки після відповідного рішення суду в міліцію. Відзначається, що існує законодавча ініціатива по спрощенню цього процесу дозволить звертатися в міліцію безпосередньо.

У більшості випадків, при рішенні такого роду суперечок до уваги беруть інтереси дорослих, а не дітей- міркує Ю. Павленко. Побоюючись скарг від невдоволеної сторони, приймаються рішення, які ставлять в невигідне становище саме дитини (приміром, суд вирішив, що дитина 2 тижні повинна жити з мамою, а ще 2 тижні з папою, але на іншому кінці країни)а іноді і старанну службу (при призначенні часу зустрічей дитини з батьком, який з ним не проживає). Крім того, часто ігнорується право дитини висловити власну думку. Якраз зараз Генпрокуратура за дорученням Президента аналізує, наскільки таке право дітям забезпечується.

Розділ майна

Є 2 способи розділу майна : мирний і не дуже- відмічає Талина Кравцовакерівник практики сімейного права ЮБ "Егоров, Пугинский, Афанасьев і партнери" у Україні. У першому випадку дружини в змозі самостійно прийти до розумної угоди і визначити кому що належатиме. Також спростити ситуацію може наявність шлюбного контракту, в якій якраз можна вказати майнові аспекти стосунків між дружинами : що з особистого майна вони готові визначити як спільне, порядок розпорядження житлом після розлучення і тому подібне

Талина Кравцова, Клавдія Шевелюк і Світлана Попова (зліва направо)

Якщо ж мирний спосіб не підходить і дружини рішуче налагоджені нацькувати один на одного власних юристів, то процес стане більше витратним і за часом, і по грошах. Зокрема, спочатку суд визначає об'єкти, які підлягають розділу, а які немає, потім послідує розподіл доль. Слід пам'ятати, відмічає пані Кравцова, що в окремих випадках суд може відступити від принципу рівного розподілу доль

"Здавалося б, дуже чітко законодавцем визначено - яке майно є спільним, а яке особистим, проте на практиці все частіше і частіше виникають проблеми, пов'язані з розширенням цивільно-правових стосунків, в які вступають дружини (кредитні, інвестиційні договори і тому подібне)" - стверджує юрист.

При роботі над сімейними спорами не слід забувати про одну з новинок цієї осені - рішення Конституційного Суду від 19.09.2012г., згідно з яким статутний капітал і майно приватного підприємствасформовані за рахунок загальної спільної власності подружжя, є об'єктом їх загальної спільної власності (детальніше читайте: Засноване одним з подружжя ЧП належить обом дружинам,- Конституційний Суд). Вже зараз, говорить Т. Кравцова, є рішення вищих судів стосовно відміни тих рішень по розділу майна, які прийняті без урахування такої позиції КСУ.

У зв'язку в таким рішенням КСУ виникає побоювання - чи не з'явиться в майбутньому практика визнання кредитних договорів, приміром, недійсними на підставі відсутності згоди однієї з подружжя?

Що стосується безпосередньо самого рішення сімейних суперечок, то учасники круглого столу позитивно відзиваються про можливість застосування медиации, яка іноді може вирішити ті конфлікти, які здаються нерозв'язними в залі суду. Можливо, в майбутньому навіть з'являться сімейні суди, сподівається Ю. Павленко.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини