Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ 10 років: спогади, ностальгія і обмін досвідом

30 листопада 2012, 15:32
193
0
Реклама

Після годинника поздоровлень від перших осіб держави в юриспруденції, послідували звичайні скарги на недолік фінансування і проблеми з матеріально-технічним забезпеченням.

"І хоча за останні 2 року було зроблено досить багато- отмечет Ігор Темкижевголова ВАСУ, - бюджетні призначення, за винятком витрат на зарплату і комунальні послуги задовольняють потреби тільки частково. Недостатньо забезпечення приміщеннями і їх облаштування, бракує засобів на ремонтні роботи і закупівлю комп'ютерної техніки, канцелярії".

Не обійшлося і без нотки ностальгії : згадали і різного роду концепції, що передбачають функціонування адміністративних судів, і Закон про судоустрій, і Кодекс адміністративного судочинства. В цілому, розвиток адміністративної юстиції в Україні оцінюють досить позитивно - від неприйняття можливості суперечки фізособи з державою до функціонування (досить успішного, на думку промовців) адмінсудів.

Крім того, в недалекому майбутньому нас чекають чергові зміни в цій сфері, нагадує Інна Емельяноваперший заступник Міністра юстиції, яка великі надії вважає на проект Адміністративно-процедурного кодексу, внаслідок прийняття якого повинна зменшитися навантаження на суддів.

"Звичайно, ми не можемо, як деякі країни, прописати обов'язкову процедуру досудового врегулювання суперечок (адже Конституція гарантує кожному право на звернення до суду), проте ми постараємося зробити максимально ефективним такий альтернативний механізм"- відмічає пані Емельянова. Передбачається, що тільки у разі неможливості досягти компромісу з органом держвлади, громадяни звертатимуться до судів.

Нагадаємо, розроблений Мінюстом проект кодексу 14 листопада був схвалений Кабміном. Проект повинен чітко регламентувати процедуру стосунків особи і влади, а детальніше читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Мінюст розробив проект Адміністративно-процедурного кодексу.

А що там у сусідів?

Щоб святкування не було таким однобоким, у гості запросили колег з далекого (і не дуже далекого) зарубіжжя. Зокрема, цікавим досвідом поділилася Тетяна Андреевазаступник голови Вищого арбітражного суду РФ : "У Росії немає адміністративних судів як таких, але це зовсім не означає, що громадянин не може боротися з владою і чиновниками". Зараз адміністративні справи "ділять" між собою загальні і арбітражні суди. Одна з найбільших проблем на даний момент - це розмежування підвідомчості, і над її рішенням в Росії доки працюють. Але один підхід вже вироблений, - стверджує Т. Андреева : Якщо загальні суди відмовилися розглядати цю справу, то ми його беремо (тобто, арбітражні суди - ред.). Кожному необхідно гарантувати право на захист.

Незважаючи на таке досить успішне рішення проблеми адміністративної юстиції, у Росії вже давно роздумують над необхідністю створення адмінсудів, як спеціалізованих в системі загальних судів. Вже більше 10 років лежить відповідний законопроект, який пройшов тільки перше читання в Держдумі. Крім того, створення таких судів, прийняття Кодексу адміністративного судочинства передбачене в програмних документах Президента, та і судді останні 3 з'їзди повертаються до цієї теми.

Пані Андреева підкреслює важливість відкритості для адміністративної юстиції, яка повною мірою забезпечується арбітражними судами. Зокрема, з 2006 р. усі рішення арбітражних судів публікуються в інформаційних системах, а з 2010 р. будь-яка особа може звернутися до арбітражного суду в електронному вигляді. Крім того, з 2007 р. публікуються усі повістки засідань Президії Вищого арбітражного суду, а з 2009 р. в Інтернет викладаються усі непроцесуальні звернення до арбітражних судів. Така ініціатива була потрібна для забезпечення безпеки суддів і довіри громадян : часто до керівництва судів звертаються представники законодавчої, старанної влади з проханням узяти справу під свій контроль, забезпечити якісь пріоритети. Тому такі звернення стали викладати в Інтернеті і проблема відпала.

Також, з 2010 р. здійснюється он-лайн трансляція засідань Президії Вищого арбітражного суду.

А ось сусіди з Польщі хваляться тим, що ще в Конституції 1807 р. у них було передбачено створення адміністративних судів. І якщо Україна відмічає 10 років створення ВАСУ, то в Польщі можна говорити про 32 роки роботи адміністративної юстиції- стверджує Грацина Насировскаясуддя Воєводського адміністративного суду м. Варшава.

Крім того, уся адміністративна система, як і Вищий адміністративний суд, в Польщі повністю відокремлені від організаційної системи Мінюсту. Голова Суду обирається на 6 років Президентом республіки Польща серед 2 кандидатів, наданих загальними зборами суддів Вищого адміністративного суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини