Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як власникові мінімізувати риски, пов'язані з Топ-менеджментом?

29 листопада 2012, 17:57
238
2
Реклама

"Якщо в стосунках українських власників з Топ-менеджментом конфліктів значно менше внаслідок того, що обидві сторони розуміють, в яких реаліях доводиться працювати, то іноземні, побачивши, що, а головне, як робить менеджмент, дещо "дивуються"- відмічає партнер АТ Arzinger Павло Ходаковский.

Проте риски, витікаючі від самого Топа, підстерігають у будь-якій роботі власника з менеджментом: недобросовісне виконання обов'язків, відведення активів/людей у свій бізнес, звільнення і т. п. Крім того, проблеми створює і двоїстість статусу Топ-менеджера (корпоративний статус і трудовий). Юрист радить звертати увагу на те, щоб момент виникнення і припинення цих двох статусів співпадали, що дозволить уникнути негативних наслідків.

Приміром, загальні збори прийняли рішення звільнити керівника, проте у нього в контракті прописано, що звільняти його слід, заздалегідь повідомивши за 3 місяці. Тобто по факту, особливо якщо розлучення з такою людиною вийшло нехорошим, у нього є час якимсь чином напаскудити компанії за ці 3 місяці. Тому юристи радять уникати у контрактах такого положення : якщо загальними зборами було прийнято що відповідає рішення, то такого Топа відразу ж звільняють.

Якщо справа стосується глави представництва, то необхідно пам'ятати, що він працює за дорученням. Дуже часто з такими співробітниками укладають термінові трудові договори. Найцікавіше починається, коли закінчення терміну договору прив'язують до закінчення терміну дії доручення. А ось доручення можуть відкликати і раніше. З практики юристів в подібних спорах: суд визнав правомірним звільнення глави представництва у зв'язку з відгуком доручення, незважаючи на прив'язку до закінчення терміну її дії.

Що ж це за такий страшний звір - Топ-менеджер і чому такий важливий детальний контракт з ним?

Наталія Мартынюк

Коли необхідно доводити перевищення службових повноважень або інший схожий злочин, часто виникають проблеми з визначенням цих самих повноважень. Посадові інструкції або відсутні, або містять мінімум інформації, а в контракті і зовсім нічого, окрім оплати праці, не передбачено, попереджає старший юрист Наталія Мартынюк. У зв'язку з цим рациональнее передбачити усі можливі варіанти розвитку стосунків з Топом, в т. ч. і несприятливі.

При складанні контракту П. Ходаковский радить вказати наступне: режим роботи / відпочинку, підвищення кваліфікації, компенсація витрат по найму житла, умови збільшення / зниження зарплати, права і обов'язки (у т. ч. подача звітності про результати роботи), право подальшого викупу акцій, на які рішення Топу потрібна згода відповідного органу (як правило, переписується із статуту), порядок передачі справ, права на створені Топом об'єкти інтелектуальної власності та ін. Крім того, слід передбачити порядок повернення майна (ноутбук / Blackberry / службова машина і т. п.), інакше інакше повернення можна так і не дочекатися, а також, звичайно ж, умови конфіденційності.

Часто в контрактах встановлюють заборона на конкуренцію (під час роботи і декілька років після звільнення). Проте з цією умовою можливі проблеми, оскільки у разі виходу конфлікту із співробітником на рівень суду останній може встати на сторону фізособи, а не компанії, оскільки не можна забороняти людині працювати у когось.

Схожі проблеми з судами можуть виникнути, якщо вказати в контракті додаткові причини для звільнення. Учасники семінару побоюються, що при розгляді суперечки із звільненим в суді рішення буде не в їх користь, оскільки такі додаткові підстави можуть бути визначені як погіршення умов. Приміром, якщо встановити, що жінка після народження дитини повинна вийти на роботу через 3 місяці. Хоча згідно із законом у неї є право цього не робити. Звичайно, можна спробувати написати щось в цьому роді, проте висока вірогідність того, що суд таку позицію не підтримає.

Також іноді трапляється, що в контрактах вказують можливість відгуку керівника за невиконання фінансових показників, якщо їх можна визначити в якійсь конкретній формі.

Оскільки ст. 99 Цивільного кодексу дозволяє власникові усунути Топа у будь-який час, то в контракті краще вказати порядок реалізації цього права, а також визначити, чи потрібно платити керівникові зарплату за той період, коли він був відсторонений. За загальними правилами зарплату треба виплачувати, але якщо буде конкретна домовленість, що ні, тоді таку позицію можна спробувати знаходитися в суді.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини