Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кармазин пропонує правки в КПК - "справжній" суд присяжних і відміну свідчень з чужих слів

28 листопада 2012, 13:33
178
0
Реклама

Народний депутат Юрій Кармазин учора подав до парламенту законопроект № 11459 про внесення змін до багатьох статей Карного процесуального кодексу Україниякий нещодавно набув чинності.

Передусім, запропоновано замінити поняття "Карне правопорушення" "злочин"адже ні Конституція, ні УК не оперують першим поняттям.

Також карно-процесуальні правки торкаються судна присяжних. На думку Ю. Кармазину, в новому КПК має місце підміна понять - і йдеться тільки про інститут народних засідателіва не про присяжних. Ознакою справжнього суду присяжних є те, що колегія присяжних повинна самостійно приймати вердикт у кримінальній справі по факту (наприклад, чи мало місце діяння, зробив його обвинувачений, або винен він в здійсненні діяння), а головуючий в процесі професійний суддя - на підставі вердикту вирішувати тільки питання права (кваліфікація діяння, розмір покарання).

Проектом пропонується відмінити норму стосовно угоди про визнання провини. Нагадаємо, що новий КПК передбачає можливість укладення між підозрюваним, обвинуваченим і прокурором угоди про визнання провини, істотною і необхідною умовою якої є беззастережне визнання підозрюваним або звинувачуваним своїй винності в скоєнні карного злочину. На підставі такої угоди суд виносить звинувачувальний вирок фактично без розгляду справи по суті. При цьому, якщо така угода укладена на стадії досудового виробництва, то вона прямує до суду негайно, тобто без завершення досудового виробництва в повному об'ємі і без дослідження усіх обставин, що мають істотне значення для справи.

Крім того, запропоновано відмінити свідчення з чужих слівякі КПК дозволяє використовувати як доказів. Більше того, суд має право визнати допустимим доказом свідчення з чужих слів незалежно від можливості допитати особу, що надала первинні пояснення, у виняткових випадках, якщо вони є допустимим доказом за іншими правилами допустимості доказів.

Така законодавча конструкція може бути істотною перешкодою для встановлення істини у справі, оскільки, особа, свідчити з чужих слів, не може нести відповідальність за їх помилковість- відмічає Ю. Кармазин. А використання чуток, якими за своєю суттю можуть бути свідчення з чужих слів, неприпустимо при розслідуванні злочинів, оскільки звинувачення повинне грунтуватися на доказах, достовірність яких неможливо перевірити. До речі, подібні зміни запропонував і Г. Москаль (законопроект № 11446).

Нагадаємо, що Ю. Кармазин хотів відстрочити набуття чинності КПК. Читайте також: ВССУ вніс зміни в лист про застосування старого і нового КПК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини