Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кармазин хоче захистити колишніх партнерів від домашнього насильства

13 листопада 2012, 17:32
154
0
Реклама

Проблема домашнього насильства схвилювала нардепа Юрія Кармазина, який подав у ВР законопроект № 11411 про внесення змін до деяких законів стосовно забезпечення прав неповнолітніх громадян України на дотримання їх прав в сім'ї.

Передусім, пропонується змінити назву Закону, щоб повніше відбити зусилля у боротьбі проти насильства в сім'ї: "Про попередження насильства в сім'ї" перейменувати в "Про захисту від домашнього насильства".

Також депутат пропонує розширити поняття "жертва насильства в сім'ї" - це сторона, постраждала від фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства з боку іншої сторони, з якою вона пов'язана через :

- брак і розірваний брак;

- спільне проживання в одному будинку нині або у минулому (за винятком співробітників, орендарів, квартиронаймачів і жителів гуртожитків);

- родинні зв'язки;

- згода на укладення шлюбу;

- батьківство або батьківські обов'язки перед дитиною;

- зв'язок стосовно усиновлення;

- участь в судових справах, пов'язаних з сімейними обставинами, в якості сторін.

(Зараз це тільки "члени сім'ї" - особи, що полягають в шлюбі; що проживають однією сім'єю без браку; їх діти, особи, що знаходяться під опікою або опікуванням; родичі по прямій або непрямій лінії спорідненості за умови спільного проживання.)

Звернув увагу депутат і на покарання осіб, які удалися до домашнього насильства. Слід зазначити, що жертви зазвичай відмовляються від своїх скарг після того, як міліція інформує їх про те, що згідно із статтею 173-2 КоАП їх кривдник буде вимушений сплатити штраф (з сімейного бюджету). Тому пропонується у разі першого притягнення до такої відповідальності трохи зменшити економічні санкції: зараз - штраф 3 - 5 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи 30 - 40 годин, або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням 20 % заробітку, або админарест до 5 діб; пропонується - штрафу 3- 5 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи на термін 30 - 100 годин, або админарест до 5 діб як крайній захід.

А у разі повторного - навпаки, збільшити: зараз - штраф 5 - 10 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи 40 - 60 годин, або виправні роботи 1 - 2 місяці з відрахуванням 20 % заробітку, або админарест до 15 діб, пропонується - штраф 10 -15 неоподатковуваних мінімумів, або громадські роботи 60 - 120 годин, або админарест до 15 діб.

Таким чином, зміни покликані забезпечити захист партнерів, які розвелися або не живуть разом, колишніх інтимних партнерів і колишніх членів сім'ї (зокрема, родичів з боку подружжя).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини