Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інструкція по виживанню для корпоративного юриста

9 листопада 2012, 18:16
1243
16
Реклама

"Ми - професія вимушеного попиту, як стоматологи, приміром. До нас йдуть, коли не дуже хочеться, але потрібно- говорить Олена Коновалова, керівник юридичної служби Procter & Gamble в Україні. - А юрдепартамент у будь-якому бізнесі має бути бандою. У хорошому значенні цього слова, звичайно".

Для початку юридичній службі потрібна стратегія, щоб не кидатися з одного боку в інший, вирішуючи точкові проблеми і не розуміючи при цьому, а куди ж треба рухатися в глобальнішому сенсі. Адже дуже часто в голову керівництву приходити думка, що на юриста можна скинути найрізноманітнішу роботу. Приміром, неодноразово згадувалося, що висловлюються абсолютно божевільні думки стосовно того, що через руки юриста повинно проходити буквально усе - від візування 18 тис. договорів до усіх платежек.

></p></td></tr><tr valign=

Надія Белоус

Щоб подібне не стало вашою проблемою, Надія Белоускерівник юридичного департаменту Бритиш Американ Тобакко Україна, радить визначитися із стратегією. Приймаючи подібне рішення, виходити треба також з того факту, що бізнесу вже давно не потрібний in - house, який просто розбирається в юриспруденціїа потрібний той, хто допоможе досягти поставлених цілей, залишаючись при цьому в правовому полі, а також мислячий креативно. Приміром, у пані Белоус 4 фокуси роботи юрдепартамента : забезпечення маркетингової політики компанії, корпоративні стосунки і стратегічні суди, боротьба з незаконною торгівлею і регуляторні питання, а також забезпечення безпеки компанії. Такі цілі, стратегію треба постійно перевіряти на актуальність і, звичайно ж, стверджувати з керівництвом, щоб не створювалося враження, що ось юрист десь там сидить і займається незрозуміло чим. Шляхом налагодження такий зворотному зв'язку з керівництвом можна спробувати хоч трохи спростувати стереотип, що дуже давно склався, що юрист тільки гальмує роботу бізнесу, постійно вказуючи, що робити не можна. Керівництво бізнесу повинне бачити, що ви робите і як ви це робите.

Проте, якщо вже більш-менш зрозуміло, що ж треба робити, то виникає питання: а як же це робити. Особливо, коли власник відмовляється слухати зауваження внутрішнього юриста відносно того, як поступати не можна через ряд негативних наслідків. До того ж, юрдепартамент іноді просто не може заперечувати занадто активно, оскільки це відгукнеться проблемами із зарплатою, кар'єрою і тому подібне. Ось в таких випадках, при проведенні реструктуризації, складних вузькопрофільних експертиз, можна (і треба) притягати зовнішнього радника. Думка з боку, як не дивно, сприймається набагато краще. Зовнішній консультант може собі дозволити критику, не ризикуючи при цьому піддадуться гніву власника- відмічає Сергій Льоховийпартнер ЮФ "Саенко Харенко".

></p></td></tr><tr valign=

Сергій Льоховий

Окремий і досить великий пласт проблем керівника юридичного департаменту пов'язаний з його командою. Але, як стверджує Олена Коновалова : "Якщо вам не подобаються ваші юристи, значить, ви просто не умієте їх готувати". Найчастіше в роботі команди стикаєшся з непрофесіоналізмом, невмотивованістю, небажанням працювати або вчитися, неможливістю ефективно впливати. Для вирішення подібної проблеми юрист радить наступне: людина повинна хотіти працювати саме на Вас, а не на компанію. Співробітник має бути емоційно зав'язаний на особі керівника. Тоді не буде жодних проблем з відсутністю мотивації або небажанням вчиться, адже він намагатиметься наслідувати наставника. Також пам'ятаєте, що з осики не виростуть апельсинки. Кого ви узяли до себе на роботу, той з нього і виросте. Якщо ж яблуко червиве, тоді навіщо такий співробітник?

></p></td></tr><tr valign=

Олена Коновалова

Для ефективної роботи команди треба, щоб співробітники знали, чого ви від них хочете і як ви оцінюватимете їх роботу. Важлива також робоча обстановка і стабільність. Особливо слід звернути увагу на упевненість співробітника в тому, що за провину "вбивати" його ніхто не буде. Звичайно, "кров" повинна пролитися- міркує пані Коновалова, проте це має бути "кров" керівника. Своїх співробітників треба захищати, доносити до них інформацію про те, як вони проштрафилися.

></p><p align=></p>

                                    </div>
                                </div>

                                <div class=

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини