Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Навіщо реструктуризувати бізнес?

8 листопада 2012, 17:51
272
3
Реклама

Потім 2008г. бізнес зіткнувся з тотальним дефіцитом фінансування, падінням попиту на товари/послуги/процеси, постійним тиском з боку держорганів і конкурентів. Крім того, в Україні не можна розраховувати на адекватний захист своїх інтересів- відмічає керівний партнер АТ Arzinger Тимур Бондарев, пояснюючи актуальність реструктуризації бізнесу.

Часто підприємства мають незбалансовану структуру, характеризуються відсутністю юридичного зв'язку між управлінням бізнесом і структурою власності, а також відсутністю прозорого балансу.

Слід пам'ятати, нагадує юрист, що підприємства з таким набором характеристик рано чи пізно відчують на собі такі негативні наслідки як рейдерські атаки, неможливість отримання реальної вартості бізнесу під час його продажу стратегічному інвесторовіриски для структури власності у зв'язку з припиненням дружніх (розлучення) стосунків або смертю родичів (власників).

Реструктуризація дозволяє підвищити вартість бізнесу. Крім того, вона потрібна, якщо ви плануєте притягнути боргове фінансування (а банки не горять бажанням давати гроші особам, які незрозуміло яке відношення мають до бізнесу).

Важливо в цьому аспекті приділити належну увагу корпоративному управлінню, що особливо важливо для виходу на IPO - інвестор хоче розуміти яким чином контролюється бізнес. Крім того, з прозорою системою управління набагато простіше контролювати топ-менеджмент.

Павло Ходаковский

Звичайно, бізнес в Україні можуть відібрати і просто так, але без скелетів в шафі це буде зробити набагато важчевідмічає Павло Ходаковскийпартнер АТ Arzinger.

Що ж до вибору іноземних юрисдикцій, то останнім часом Кіпр вже далеко не так цікавий клієнтам, як це було раніше. Зараз, звичайно, привабливими виглядає нульові процентні ставки, пропоновані цією юрисдикцією, проте, як влучно помітив, Т. Бондарев : "Кіпр це занадто добре, щоб бути правдою". До того ж, Віктор Янукович сьогодні відбув з візитом на Кіпр і передбачається, що буде підписано нову угоду про уникнення подвійного оподаткування (як виявилось, Президент таки підписав цей документ - ред.). У будь-якому випадку краще вже зараз замислитися про пошук інших юрисдикцій.

На вибір того або іншого місця локації впливають такі чинники, як наявність угоди про уникнення подвійного оподаткування, угоди про захист інвестицій (з Кіпром у нас такої угоди якраз немає), прозора система оподаткування, вартість реєстрації і змісту компаній, і тому подібне

Якщо ви збираєтеся зайнятися створенням холдингів з використанням іноземних юрисдикцій, то слід бути готовим до чіткого дотримання вимог відносно подачі звітності, і дуже добре вивчити свого агента (нерідкі випадки, коли агент зникав, а разом з ним і гроші, і компанія). Крім того, треба пам'ятати про те, що при реєстрації компанії або відкритті банківських рахунків доведеться повністю розкрити інформацію про бенефіціар. До речі, підкреслює Т. Бондарев якщо ваш агент не вимагає такої інформації, то це зовсім не позитивна ознака.

В якості можливих сприятливих юрисдикцій для створення холдингів юристи називають Австрію, Швейцарію, Нідерланди і поки що досить активно усі працюють з Кіпром.

Також при виборі холдингової юрисдикції з податкової точки зору треба звернути увагу на податок на репатріацію, податок на капітал, оподаткування дивідендів, податок на приріст капіталу, інші стягувані податки (на обіг цінних паперів, приміром), режим ліквідації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини