Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Янукович ветував зміни до Закону про захист персональних даних

8 листопада 2012, 09:42
319
2
Реклама

Президент України Віктор Янукович ветував прийняті 2 жовтня зміни (урядовий законопроект № 10472-1) у Закон про захист персональних даних відносно удосконалення правового регулювання в цій сфері.

Як вказано на офіційному сайті ВР, Закон про зміни був возращен з пропозиціями Президента 24 жовтня 2012 року, хоча ще учора стан Закону позначався як "спрямований на підпис Президентові". Сам текст президентських правок на даний момент відсутній.

Нагадаємо, що ухвалення цього Закону викликало невдоволення громадськості. Так, спочатку омбудсман попросила Президента ветувати зміни із-за невідповідності Конституції, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і загрози порушення прав і свобод людини. А потім і Громадська рада при Мінюсті, УКБС говорили про вето, вказуючи, що Закон передбачає необмежене втручання держорганів у діяльність усіх, хто здійснює обробку персональних даних, і нав'язування бізнесу додаткового держрегулювання.

"Недаремно говорять, що тим, хто любить ковбасу і шанує закон, краще не бачити, як робиться те і інше. ...Двадцять п'ять поправок до проекту було розглянуто за три з половиною хвилини. Цей факт вже ставить під сумнів якість документу, а після ознайомлення з його змістом залишається ще більше питань"- відмітив в коментарі для ЮРЛИГИ юрист ЮФ Cai&Lenard Володимир Дзьобан.

Власне говорячи, а чому так сталося? Відповідь юрист знайшов в пояснювальній записці до законопроекту, згідно якої прийняття цього акту є виконанням зобов'язань по вдосконаленню законодавства України, необхідного для виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Тобто сферу захисту персональних даних регулюють по-новому не тому, що в цьому є реальна необхідність (вона дійсно існує), а для створення видимості роботи перед європейськими колегами.

В той же час, Закон був не позбавлений позитивних моментівдо прикладу: звільнення від реєстрації баз даних, ведення яких пов'язане із забезпеченням і реалізацією трудових стосунків; поява серед підстав для обробки персональних даних укладення і виконання угоди; врегулювання трансграничної передачі даних і тому подібне. Для деяких суб'єктів господарювання це трохи спростило б паперову тяганину і внесло ясність в їх діяльність.

Закон усував ряд пропусків, а також вносив певні зміни в процес обробки персональних даних, які зробили б позитивний вплив на власників баз персональних даних, поділився з ЮРЛИГОЙ своєю думкою Євгеній Блокюрист МЮФ Integrites. Зокрема, Закон звільняв власників баз персональних даних від ряду обтяжливих зобов'язань, пов'язаних з процесом обробки персональних даних.

Що саме не сподобалося Президентові в ухваленому Законі - дізнаємося після обнародування його пропозицій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини