Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сьогодні Рада VI скликання продовжила свою роботу. Які правові підстави?

6 листопада 2012, 11:54
164
0
Автор:
Реклама

Основи для продовження роботи ВР VI скликання дає ч. 1 ст. 90 Конституціїяка встановлює, що повноваження парламенту припиняються в день відкриття першого засідання Верховної Ради нового скликання. Перше засідання, згідно ч.3 ст. 82 Конституції повинні пройти не пізніше, ніж на 30-й день з дня офіційного оголошення результатів виборів.

Таким чином, вибори безпосередньо не впливають на повноваження Верховної Ради попереднього скликання і вона може працювати до початку засідань парламенту нового скликання.

Що ж до першого засідання Верховної Ради VII скликання, то його дата має бути призначена Підготовчою групою. Ця група скликається Головою нинішньої Верховної Ради не пізніше, ніж через 10 днів з моменту офіційного оголошення результатів виборів (ч. 3 ст. 13 Закону "Про Регламент Верховної Ради України").

Теоретично, якщо результати виборів офіційно оголосять завтра, то нова Верховна Рада повинна зібратися не пізніше за 8 грудня. До цього дня парламент старого скликання може продовжувати роботу, оскільки прямої заборони цьому в законодавстві немає.

Крім того, варто звернути увагу на ч. 1 ст. 10 Закону "Про Регламент Верховної Ради України", згідно якої осіння сесія починається в перший вівторок вересня і закінчується не пізніше, ніж за 10 днів до першого вівторка лютого. Тобто ця сесія поточного скликання може тривати до 26 січня наступного року.

Варто відмітити, в 2006 році Верховна Рада також працювала після виборів. Вони пройшли 26 березня, а останнє засідання парламенту попереднього скликання відбулося 4 квітня. Те ж саме було і в 2002 році, коли вибори пройшли 31 березня, а останнє засідання Верховної Ради 2-го скликання відбулося 5 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини