Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ЦВК є підстави визнати вибори в проблемних округах, - експерт

6 листопада 2012, 09:26
225
1
Реклама

Учора Центрвиборчком прийняв постанову про неможливості встановити достовірні результати виборів у одномандатних округах 94, 132, 194, 197, 223. ЦВК вважає потрібною провести повторні вибори в цих округах, і звертатиметься у Верховну Раду з відповідною пропозицією.

Така постанова ЦВК чітко не регулюється положеннями Закону "Про вибори народних депутатів України" і являється, швидше за все, політичним, розповів ЮРЛИГЕ глава Комітету виборців України Олександр Черненко.

На думку експерта, на цих проблемних округах з формальної юридичної точки зору для ЦВК є усе підстави визнати вибори: існують рішення судів, протоколи ОИК з мокрими печатками. Усе це може бути основою для ухвалення рішення ЦВК відносно результатів виборів. "Проте в повноваження ЦВК входить здійснення контролю за дотриманням і однаковим застосуванням законодавства про вибори народних депутатів усіма суб'єктами виборчого процесу. Оскільки окремі рішення ОИК або судів спотворюють волевиявлення виборців (а свідчень для цього більше, ніж досить), ЦВК прийняла політичне рішення не визнавати вибори в цих округах"- стверджує А. Черненко.

Що стосується призначення повторних виборів, Закон чітко визначає, що такі рішення приймає виключно ЦВК. Згідно із Законом, процедура наступна: ЦВК призначає повторні вибори, і вони повинні відбутися у останнє воскресіння 60-денного терміну від оголошення повторних виборів. Хоч юридичних підстав за чинним Законом для ухвалення рішення про перевибори Верховною Радою не існує, парламент все-таки призначить повторні вибори в цих округах, щоб дати владі хоч яким чином вийти з цієї патової ситуації, прогнозує експерт.

Відносно підстав проводити повторні вибориЗакон визначає два, і жодне з них не є нині актуальним - коли вибори визнані такими, що не відбулися чи обраний депутат не отримав депутатського мандату.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини