Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як обійти дискримінаційну заборону Закону про зайнятість?

12 жовтня 2012, 09:10
337
8
Реклама

Положення нового Закону про зайнятість забороняють працедавцям висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру у оголошеннях (рекламі) про роботу і під час проведення відбору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, представлення відомостей про особисте життя. Нагадуємо, відповідальність за розміщення подібного роду рекламних оголошень дискримінаційного характеру несе як рекламне агентство, так і працедавець.

З нового року при здійсненні пошуку співробітників підприємцям слід бути обережнішими. Проте, відмічає Тетяна Моисеенкодиректор консалтингової компанії "Учбовий центр "ДОМІНАНТА", слід пам'ятати, що заборону можна обійти, використовуючи обмовку про специфічну роботу. Така специфіка має бути передбачена в посадових інструкціях і виражена у фразі за типом: "…враховуючи специфіку роботи перевага буде надана.". У такому разі ніяких дискримінаційних дій працедавець не здійснює.

Друга частина заборони при пошуку персоналу торкається надання відомостей про особисте життя, вимагати які працедавець не має права ні у тих, хто шукає роботу, ні у тих, кого він вже вирішив працевлаштувати. Тобто, просити характеристики або цікавитися: одружений/ заміжня або немає претендент на вакантне місце, чи є діти, чи був кандидат засуджений і тому подібне не можна. Якщо такі дані вам все-таки потрібні, експерт радить попросити людини на співбесіді розповісти про себе, або невимушено "підсунути" йому анкету, де б містилися питання, що цікавлять вас, відмітивши, що її заповнення є справою добровільною, щоб в майбутньому захистити себе від можливих наслідків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини