Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Учасникам картелів запропонували написати явку з повинною

11 жовтня 2012, 11:45
230
0
Реклама

4 жовтня Антимонопольний комітет України презентував громадськості Порядок звільнення осіб, які є учасниками картельної змови і при цьому заявили про нього. Порядок затверджений розпорядженням АМКУ № 399-рщо набрало законної сили. На сьогодні відповідний документ вже знаходиться в системах ЛІГА :ЗАКОН і має надзвичайний попит як у юристів, так і у представників великого бізнесу.

Згідно з Порядком юридична або фізична особа - учасник антиконкурентних погоджених дій, що має намір отримати повне звільнення від відповідальності за здійснення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, має право звернутися в Комітет з відповідною заявою.

Одним з важливих юридичних аспектів прийнятої програми є конфіденційність відносно того, що заявило про картельну змову на будь-якій стадії розслідування. Декілька варіантів для забезпечення безпеки заявника вже розроблено і будуть запропоновані йому на вибір.

Як відмічає радник ЮФ Sayenko Kharenko Дмитро ТараникПорядок, спрямований на те, щоб хоч один учасник картеля зміг уникнути штрафів, які можуть досягати 10 % від обороту, набув чинності дуже до речі. "На жаль, на даний момент українське законодавство не передбачає звільнення від відповідальності або зменшення штрафу для тих учасників змови, хто прийде в АМКУ другим і т. д". - відмічає експерт.

Юрист також згадує, що усе літо у бізнес-середовищі обговорювалося накладення АМКУ рекордних штрафних санкцій на учасників асоціації "Мебельдревпром" у розмірі 419 мільйонів гривен. На його думку, створення прецеденту по виявленню картельної змови у рамках промислової асоціації може вплинути на увесь ринок і тепер перевірки своєї діяльності може чекати будь-яка галузева асоціація. "Доказ існування картеля у рамках такої є швидше справою технічною" - резюмує Д. Тараник.

Дійсно, впродовж довгих років бізнес шукав можливостей уникнути покарання за погоджені дії. Застосування нового Порядку і інших пов'язаних з ним правових норм допоможе компаніям не лише очистити репутацію і уникнути штрафу, але і значно зашкодити конкурентам. Проте без ради фахівця тут не обійтися. Тому в системах ЛІГА :ЗАКОН планується приділити пильну увагу усім аспектам, що стосуються застосування нового механізму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини