Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС розповіла про оподаткування прибутків фізосіб-нерезидентів, отриманих від продажу спадку - земельної ділянки

10 жовтня 2012, 12:30
121
1
Автор:
Реклама

Державна податкова служба листом від 16.08.2012 р. № 374/0/141-12/Би/17-1114 надала роз'яснення відносно оподаткування на прибутки фізосіб доходу від продажу земельної ділянки, отриманої у спадок фізособою - нерезидентом, і від здачі нерухомості в оренду.

Так, в листі звертається увага, що згідно п. 172.9 ст. 172 Податкові кодекси України (далі - НК) дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості, здійснюваних фізособами - нерезидентами, оподатковується згідно з цією статтею в порядку, встановленому для резидентів, по ставках, визначених в п. 167.1 ст. 167 НК (15% і 17%).

При цьому, податківці відмічають, що згідно п. 172.1 ст. 172 НК дохід, отриманий платником податків від продажу (обміну) не частіше за один раз впродовж звітного податкового ріка житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарчо-побутові споруди і будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, яка не перевищує норми безкоштовної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу залежно від її призначення, і за умови перебування такого майна у власності платника податків більше трьох років, не оподатковується. Умова про перебування такого майна у власності платника податків більше трьох років не поширюється на майно, отримане таким платником у спадок.

У свою чергу в листі звертається увага на те, що згідно пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 НК, у випадку якщо орендар є фізособою, що не є суб'єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування і сплату (перерахування) податку до бюджету, являється платник податку - орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує і сплачує податок до бюджету в терміни, встановлені НК для квартального звітного (податкового) періоду, а саме, впродовж 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталусума отриманого доходу, сума сплаченого впродовж звітного податкового року податку і податкового зобов'язання за результатами такого року відбиваються в річній податковій декларації.

У разі здійснення нотаріальної дії відносно посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості нотаріус зобов'язаний направити інформацію про такий договір органу Державної податкової служби за податковою адресою платника податків - орендодавця.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини