Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому українцям складно "пробитися" в ЕСПЧ?

3 жовтня 2012, 17:31
605
5
Реклама

Число охочих шукати правду і справедливість в Страсбурзі серед українців щорічно зростає, відмітив сьогодні під час прес-конференції керівний партнер ЮФ "Гвоздий і Оберкович"віце-президент ААУ Валентин Гвоздий. У 1997 році Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основних свободзгідно якої кожен громадянин України має право на звернення і розгляд його заяви незалежним складом суддів нового суду Ради Європи - Європейським судом з прав людини.

В той же час, шанси на те, що ЕСПЧ розглядатиме заяву, дуже малі. Всього по 3% подів суд приймає рішення по суті.

Чому ж так виходить? На думку юристів, основна проблема - в недотриманні заявниками формальностей при оформленні і подачі заява також відсутність достатніх значущих приводів для перегляду рішення національного суду (ЕСПЧ - не апеляційна інстанція, і не може переглядати усі справи). Наприклад, просто незгода заявника з судовим рішенням або із застосуванням права національним судом або оцінкою судом доказів у справі зовсім не є основою для відстоювання своїх прав в Страсбурзі.

Але шанси заявника збільшуються, якщо документи йому допомагає готувати досвідчений юрист, - тоді заява розглядається в 33% випадків.

У зв'язку з цим, наслідуючи останні тенденції правозащиты, ЮФ "Гвоздий і Оберкович" вирішили створити нову практику - представництва інтересів заявників в Європейському суді з прав людини. У її рамках юристи надаватимуть послуги "під ключ" - консультувати, готувати індивідуальні скарги в ЕСПЧ, переписуватися з судом, готувати коментарі заявників до рішень, і навіть контролювати виконання рішень в Україні.

Втім, проконтролювати буде не так вже важко. Адже, за словами старшого юриста ЮФ "Гвоздий і Оберкович", керівника нової практики Ігоря Караманау Україні рішення ЕСПЧ стосовно виплати компенсацій заявникам виконуються 100% -но. Такі справи стоять на особливому рахунку в ГИС, і витрати на виплати завчасно закладаються до Держбюджету.

Якщо говорити про частину рішень стосовно держави-відповідача - в таких випадках ЕСПЧ виступає усього лише субсидиарным органом, "який допомагає вилікувати хворі судову і правову системи країни"відмітив И. Караман. Наприклад, в недавній справі "Каверзин проти України" Європейський суд визнав, що в Україні існує проблема застосування фізичного насильства до затриманих і ув'язнених. Але як на це зауваження реагувати, і чи реагувати взагалі - вирішить само держава.

Валентин Гвоздий, Ігор Караман, Анжеліка Сицко

На що ж скаржаться українці? Передусім, на несправедливість судів, результати розгляду справ, - тобто, на порушення права на справедливий суд. Також популярні скарги на порушення права власності унаслідок невиконання рішень судів. Порушується в Україні і право на свободу і на особисту недоторканість - заявники пишуть про неправомірні арешти, укладенні під варту і тому подібне; а також про порушення права на захист, права на швидкий розгляд справи в національному суді.

Валентин Гвоздий звернув особливу увагу та той важливий і не занадто відомий факт, що в ЕСПЧ заявником може бути не лише фізичне, але і юрособа.

Важливо і те, що українські суди все частіше використовують практикові ЕСПЧ, відмітила керівник практики карного права ЮФ "Гвоздий і Оберкович" Анжеліка Сицко.

Враховуючи те, що захисту Євросуду часто потребують так звані незахищені верстви населення, важливе питання - наскільки фінансово доступно подати заяву в ЕСПЧ? Самі послуги судна безкоштовні, доведеться сплатити тільки послуги юриста. В. Гвоздий запевняє, що витрати не занадто великі. До того ж, гроші, які заявник витрачає на юриста, можуть бути компенсовані при відповідному рішенні суду - таким чином можна "відсудити" до 800 євро. А для громадян, у яких немає можливості витратитися на послуги юриста, в Україні існують спеціальні безкоштовні центри правової допомоги, організовані самою Радою Європи.

Зараз Україна займає п'яте місце по кількості заяв в ЕСПЧ. Але скоро ситуація зміниться, упевнені юристи, адже набуде чинності новий КПК, і завдяки його прогресивним і поліпшеним нормам заяв стане менше.


Фотозвіт дивитеся на нашій Фейсбук-сторіночці.

Нагадаємо, що
ЮРЛИГА зробила переклад фільмуякий розповідає про історію створення Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, про механізм розгляду поданих заяв і про незалежність і безсторонність головної судової інституції Європи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини