Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

I Податковий форум: "Хлопці, давайте жити дружно"!

28 вересня 2012, 17:58
397
4
Реклама

Незважаючи на усі ініціативи по максимальному спрощенню оподаткування, скорочення кількості податків і реформу, що мелькає на горизонті, ситуація з податками в Україні продовжує залишатися дуже сумною. Так, в середньому підприємець витрачає близько 700 годин на сплату податків, озираючись із страхом на інспектора, що стоїть за плечем. В той же час в Польщі на аналогічні дії витрачатися 296 годин, в Грузії зуміли добитися довіри населення до податкової служби, а в Росії активно взялися за відповідальність податкових інспекторів. Більше того, по словах Яцека Піхотипрезидента Польсько-української господарської палати, якщо платник подав запит про консультацію в податкову, а та упродовж 3 місяців не відповіла, то платник має право інтерпретувати норму по своєму. І якщо виявиться, що його трактування було невірним, то він не несе за це покарання. Також платник податків не буде покараний, якщо він поступив невірно в наслідок помилки податковою відносно виданого роз'яснення.

Яцек Піхота

Непогано себе почувають платники і в Грузії, де по словах Василя Гедеванишвили заступника генерального директора Служби прибутків Грузії, істотно виріс рівень довіри до податкової служби. Це, зокрема, стало можливим завдяки максимальній відкритості системи, ряду технологічних нововведень, застережливих можливість приховання прибутків, установі інституту податкових офіцерів, які можуть штрафувати, виявляти порушення і надавати терміни для їх виправлення. Крім того, на усіх рівнях податкової служби створені спеціальні відділи медиацииробота яких на даний момент досить успішна. Так, 95 % платників податків звертаються до такої процедури спростування відповідних рішень.

Зацікавив учасників Форуму і досвід Росії, яким похвалився Сергій Пепеляевкерівний партнер ЮК "Пепеляев Груп": У Росії податкова більше не є головним подразником бізнесу, як це було 5 років тому. Тепер ці функції, в т.ч. в частині збору грошей на вибори, на себе узяла Федеральна Антимонопольна служба. Проведені податковою дослідження свідчать про те, що 80% бізнесу оцінюють її роботу на "тверду четвірку". Що саме дивне - за оцінками бізнесу ці показники фактично співпадають. Також, відмічає юрист, кількість перевірок скоротилася в 20 разів, але рівно в стільки ж разів зросла і ефективність перевірок за проміжок часу з 2000 по 2012 рр.

Російські податківці, окрім іншого, опублікували перелік критеріїв, наявністю яких вони керуються при ухваленні рішень про необхідність перевірки. Тобто, представники бізнесу можуть з ними ознайомитися і приблизно зрозуміти: чи загрожує ним перевірка, або ж можна спати спокійно. Важливий позитивний вплив на ситуацію робить і обов'язковий досудовий порядок розгляду суперечок, хоч це і створює проблеми для податкових адвокатівоскільки кількість звернень до суду нестримно зменшується.

"У 2011 р. податкові органи виграли 57% від оспорюваних платниками сум. Погодитеся, це високий показник, особливо якщо порівнювати з Україною"- відмітив юрист.

У числі останніх тенденцій пан Пепеляев називає посилення ролі юристів в діяльності Федеральної податкової служби. Крім того, юрист стверджує, що в Росії вдалося звести практично до нуля діяльність правоохоронних органів в податковій, а також спостерігаються позитивні тенденції стягнення судових витрат з податкових інспекцій. Приміром, найбільш велика сума за останній час, яку суд зобов'язав податкову виплатити потерпілому склала 2,8 млн. рублів (близько 95 тис. доларів).

"По словах Ж. Б. Кольбера, стягування податків - це мистецтво обскубувати гусака так, щоб отримати максимальну кількість пір'я з мінімумом писку, - говорить Ярослав Романчуккерівний партнер МПЦ Eucon, голова Громадської ради при ДПС. - У нас же упродовж 20 років - максимум пір'я і максимум писку". Виходячи з цього, пан Романчук спробував намалювати більше веселкову картинку на майбутнє: головні бухгалтера, які більше не шарахаються від податкових інспекторів, податкові інспектора, такі, що прибувають на перевірки з посмішками і кольорами. Загалом, як говорив Леопольд: "Хлопці, давайте жити дружно"!.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини