Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ узагальнив практику реалізації житлових прав мешканцями гуртожитків

28 вересня 2012, 10:15
262
0
Реклама

До Вищого адміністративного суду поступило звернення від Генеральної прокуратури відносно узагальнення практики застосування адміністративними судами положень. Як з'ясувалося, Генеральною прокуратурою України виявлено ряд випадків неоднакового застосування адміністративними судами Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків" (далі - Закон) в ході розгляду і вирішення житлових суперечок. У зв'язку із зверненням Генпрокуратури у ВАСУ, останнім проаналізовано і узагальнено відповідну практику, на підставі якої було видано інформаційне лист від 01.09.2012.

Як позначено в листі, аналіз навіть незначної частини рішень, прийнятих судами першої і апеляційної інстанцій, виявив ряд недоліків в застосуванні згаданого Закону. Серед справ, пов'язаних із застосуванням Закону ВАСУ виділяє наступні категорії справ :

1. відносно відмови в дозволі на надання кімнат в гуртожитках у власність їх мешканцям шляхом приватизації;

2. про визначення порядку використання гуртожиткуякі не передбачають наступну приватизацію;

3. відносно включення вартості гуртожитку до складу цілісного майнового комплексу підприємствапідмета приватизації.

Визначення юрисдикції судів

У практиці адміністративних судів не виникає ускладнень при вирішенні питання про юрисдикцію судів по цій категорії справ. В той же час, як відмічає Генеральна прокуратура, аналогічні справи суди розглядають також в порядку цивільного судочинства.

ВАСУ відмічає: справи про оскарження рішень і дій органів місцевого самоврядування відносно вирішення питання про надання дозволу на передачу жителям гуртожитків житла у власність шляхом приватизації, про оскарження визначення іншого порядку використання гуртожитків є справами адміністративної юрисдикції.

Це витікає з положень частини другої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно якої на спори фізичних осіб з суб'єктом владних повноважень відносно оскарження їх правових актів індивідуальної дії або дій поширюється юрисдикція адміністративних судів.

Ключовим моментом для розуміння поняття "Суб'єкт владних повноважень" і формування адміністративними судами практики став лист Верховного Суду України від 26 грудня 2005 року № 3.2.-2005 "Про застосування господарськими судами України положень процесуального законодавства відносно розмежування компетенції між спеціалізованими адміністративними і господарськими судами", в якому ВСУ відмітив, що необхідною і єдиною ознакою суб'єкта владних повноважень є здійснення цим суб'єктом владних управлінських функцій, при цьому ці функції повинні здійснюватися суб'єктом саме в тих правовідносинах, в яких виникла суперечка.

Визначення категорій громадян, на яких поширюється дія Закону

Згідно ст. 1 Закону, його дія поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше 5 років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання в гуртожитках і фактично проживають в них.

Першою зі встановлених Законом умов для отримання права на приватизацію кімнати в гуртожитку, наявність якої необхідно враховувати в цій категорії справ, являється відсутність у громадянина власного житла. У судовій практиці, яку приводить у своєму листі ВАСУ, має місце вирішення суперечки відносно приватизації кімнати мешканцем гуртожитку, яким частково використано право на безкоштовну приватизацію (приватизовано частину житла).

Визначення гуртожитків, на яких поширюється дія Закону

Як показав аналіз ВАСУ, вирішуючи справи цієї категорії, судам необхідно звертати увагу на те, чи являється цей гуртожиток об'єктом приватизації? Статтею 1 Закону визначені об'єкти, на які поширюється його дія і ті, які не можуть бути приватизовані. До перших відносяться гуртожитки, які є об'єктами права державної і комунальної власності, окрім гуртожитків, що знаходяться в господарському веденні або в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ і організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, Міністерства внутрішніх справ України і державних учбових закладів. До других - гуртожитки, що знаходяться в приватній власності, окрім гуртожитків, які включені в статутні капітали суспільств, створених в процесі приватизації (корпоратизації).

Про порядок передачі кімнат в гуртожитках у власність громадян

Судам необхідно враховувати, що згідно ч. 1 ст. 5 Закону основною умовою для реалізації права позивачів на приватизацію жител в гуртожитку являється перехід будівлі (гуртожитки) у власність територіальної общини і прийняття місцевою порадою рішення про передачу цих приміщень у власність мешканців гуртожитку.

В той же час місцева рада сесії в межах своєї компетенції може прийняти інше рішення відносно подальшого використання гуртожитку - надати цілісному майновому комплексу статус "соціальне житло", перепрофілювати гуртожиток і використовувати цілісний майновий комплекс колишнього гуртожитку по іншому призначенню.

Слід зазначити, що усі укладення, приведені ВАСУ в цьому інформаційному листі ілюструються на прикладі конкретних судових справ.

Детальніше з документам можна ознайомитися в системах ЛІГА :ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини