Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна повернути сплачений судовий збір, якщо позовна заява до суду ще не подана?

13 вересня 2012, 12:23
1795
4
Реклама

Як відомо, за подання заяв і скарг до суду, а також за видачу судами процесуальних документів сплачується судовий збір. З 1 листопада 2011 р. набув чинності Закон України "Про судовий збір", згідно з яким встановлюються відповідні розміри ставок судового збору. Судовий збір стягується в процентному співвідношенні до ціни позову, а також у фіксованому розмірі. Тому, іноді, щоб подати позов майнового характеру, необхідно сплатити судовий збір досить у великому розмірі.

Але що ж робити, якщо позов підготовлений, судовий збір сплачений і на цьому етапі між сторонами досягнута угода до початку судового розгляду. У судовій практиці часто виникає питання про повернення сплаченої суми судового збору, якщо позовна заява до суду ще не подана.

Слід зазначити, що порядок повернення судового збору регулюється ст. 7 вищезгаданого Закону. Зокрема, сплачена сума судового збору повертається за визначенням суду у випадку:

- зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору у більшому розмірі, чим встановлено законом;

- повернення заяви або скарги;

- відмови у відкритті провадження у справі;

- при залишенні заяви або скарги без розгляду (окрім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв'язку з повторним неприбуттям позивача або по його клопотанню);

- припинення провадження у справі.

При цьому Законом не врегульований порядок повернення судового збору при досягненні сторонами згоди до подачі заяви або скарги. Суд, по суті, не розглядає справу, оскільки між сторонами вже суперечка вирішена до судового розгляду.

Вищий господарський суд України своїм інформаційним листом від 05.07.2012 № 01-06/869/2012 про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" дійшов висновку про те, що до законодавчого врегулювання порядку повернення сплаченої суми судового збору у разі непредставлення до господарського суду заяви або скарги, у останнього відсутні правові підстави для видачі процесуальних або будь-яких інших документів про повернення з державного бюджету України відповідних сум.

Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" чітко встановлено, що судовий збір може бути повернений тільки за визначенням суду. Враховуючи вказані обставини, юрист радить оплачувати судовий збір і подавати позовну заяву (скаргу) до суду лише в останню мить, якщо в ході врегулювання суперечки із стороною не досягнуто ніякого позитивного результату.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини