Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ефективна судова система: місія здійснима?

10 вересня 2012, 18:10
393
7
Реклама

І у Україні, і в інших країнах світу представники судової гілки влади скаржаться на одні і ті ж проблеми: оплата праці співробітників апарату, затримки з рішенням суперечок, доступ до правосуддя і тому подібне. Проте, незважаючи на це, у кожному конкретному випадку слід визначати ту головну проблему, існування якої і виводить з ладу усю систему, відмічають учасники конференції. До того ж, у разі неефективної роботи однієї ланки страждає уся система, оскільки довіра втрачається до неї цілком. А чим відгукнеться втрата довіри до судів пояснювати не треба.

В першу чергу треба визначити вірні індикатори, саме від цього залежатиме успіх усієї справи. Також не слід забувати про керівництво результативністю роботи і системах моніторингу. Успішна робота неможлива без розуміння, що у вас працює, а що ні. Тільки такі дані можна буде використовувати надалі при бюджетуванні, підкреслюють експерти, працюючі в області судового адміністрування.

"За роки роботи я зрозумів, що головне в нашій справі не те, як ви усі організовуєте, а ваше відношення до усього, яким чином застосовуватимете отриманий досвід"- міркує Джаспер УиттрупНідерланди, керівник Проекту оптимізації судової влади Румунії. За результатами проведеного дослідження пан Уиттруп відмічає, що у 80% випадків на показники ефективності роботи судової системи впливають 4 змінних - ВВП на душу населення, соціальну довіру, наявність комуністичного минулого і правові традиції. Так, приміром, країни німецької правової традиції показують кращі результати, а що належали до комуністичного табору демонструють гірші показники.

"Простіше бути суддею в Данії, ніж в Росії або Румунії", - Джаспер Уиттруп

Оскільки назвати українську судову систему ефективною навряд чи хтось наважиться, зараз ведеться робота над стратегічним планом розвитку судової влади. План вже пройшов обговорення у фокус-группах, допрацьовується і готується до передачі в Раду суддів, по словах Юлії Седикзаступника керівника робочої групи з питань інновацій при Державній судовій адміністрації. В процесі досліджень виявилось, що проблем в наших судах більш ніж достатньо. Запропонувавши охочим допомогти в роботі над Планом відповісти на одне просте питання : "Як би ви охарактеризували одним словом діяльність судової влади"?, розробники зіткнулися з потоком, м'яко кажучи, несхвальних епітетів. В цілому, же як влучно було відмічено: "Наша судова система, як комбайн на полі, який меле усе, що може, пихкає, ламається, але все одно рухається вперед". Це, безумовно, надихає, але якось віри в найближче поліпшення не додає.

"Наші судді підкоряються тільки закону", - Чаба Вираг член Національної суддівської ради Угорщини

І хоча стратегічний план розвитку судової гілки влади, на думку Аделя Магидавіце-президента Касаційного суду Єгипту, просто чудовий, проте цього недостатньо. Для його втілення в реальність потрібна передусім воля самих суддів, воля держави, і звичайно ж, сприйняття таких ініціатив суспільством.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини