Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи обговорили тренди виборчої кампанії

7 вересня 2012, 13:24
175
1
Реклама

Увага громадськості зараз прикована до майбутніх виборів у Верховну Раду. За місяць виборчої кампанії вже є досить порушень законодавства, але їх не більше, ніж у будь-якій іншій сфері права, повідомив модератор заходу, адвокат, кандидат в нардепи Сергій Коннов.

На думку судді Вищого адміністративного суду України Михайла Смоковичау такій ситуації украй важливою є робота судів. Звертатися до суду можуть усі учасники вибірково процесу, тому очікується багато суперечок. Для ВАСУ це будуть треті вибори - практика розгляду є. Але суддям доводиться непросто, оскільки в Україні традиційно перед виборами вносяться зміни у виборче законодавство. "Адмінсуди докладатимуть зусилля, щоб судовий захист на цій виборчій гонці був на належному рівні"- пообіцяв М. Смокович.

Михайло Смокович і Юрій Ключковский


Діюча редакція Закону про вибори народних депутатів має багато недоліків, вважають усі учасники круглого столу. "Особливо що стосується так званих гарантій і реалізації виборчих прав громадян - відмітив народний депутат Юрій Ключковский. - Тенденція змін у виборчому законодавстві негативна - воно тільки погіршується". На цьому фоні відбуваються порушення і так недосконалого Закону.

Що стосується реалізації пасивного виборчого права - виключений інститут відміни реєстрації кандидата як санкції за порушення закону. Сама по собі норма непогана, але в ЦВК склалася практика просто не реєструвати кандидата за щонайменші технічні порушення в оформленні документів, хоча в Законі про вибори вказується, що такі помилки підлягають виправленню.

Серйозною проблемою є легкість зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. "Открепные" давно скасовані, і зараз проголосувати на іншому окрузі - як мовиться, раз плюнути. Цим готуються масово скористатися кандидати-мажоритарщики, повідомив Ю. Ключковский, і 28 жовтня ми побачимо "велике переселення народів". Це не порушення Закону про вибори, але це - маніпуляції, і таких лазівок ще багато.

Представники в ЦВК від політичних сил: Об'єднана опозиція, Україна вперед і УДАР.


Уповноважений представник в ЦВК партії "Україна вперед" Олександра Павленко відмітила ще один "ляп" Закону - розгляд скарг в окружних виборчкомах. Нормы стосовно такого оскарження - процесуальні, і не можна їх застосовувати в позасудовому розгляді, вважає А. Павленко. Крім того, до складу ОИК входять не юристи. При цьому їм надано опцій навіть більше, ніж суддям. Наприклад, як можуть члени ОИК оцінювати докази, якщо навіть судді в таких випадках звертаються до експертів?

Що хвилює усіх питання - застосування веб-камер на ділянках. Уповноважений представник в ЦВК партії "УДАР" Валерій Карпунцов нагадав, що вони працюватимуть тільки до підрахунку голосів, так само як і спостерігачі, представники партій і тому подібне. Тобто, по суті, онлайн-трансляція з точки зору гарантування чесних виборів - даремна.

Трендами поточного виборчого сезону уповноважений представник в ЦВК Компартії Євгеній Герасименко назвав застосування Закону про вибори для маніпуляцій; надмірну формалізацію в роботі ЦВК; зникнення партий-"спойлеров" і поява "двійників" мажоритарщиків.

Важлива деталь: зусилля багатьох партій і кандидатів будуть спрямовані не на махінації і порушення, а на захист реального результату виборів щоб уникнути умисне неправильного підрахунку.

Сергій Коннов і Євгеній Герасименко



Дивитеся наш детальний фоторепортаж на Фейсбуке.

Читайте підбірку усіх новин по темі
Вибори у Верховну Раду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини