Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд спростив порядок реєстрації нерухомого майна

6 вересня 2012, 09:35
597
6
Автор:
Реклама

Кабінет Міністрів привів у відповідність із законодавством урядові акти, що стосуються питання державної реєстрації речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень. Відповідну постанову, яка було розроблено Мінюстом, Кабінет Міністрів прийняв 5 вересня 2012 року.

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавриновичзміни, що вносяться цим актом в ряд урядових постанов, істотно полегшать життя громадян України, зокрема, проходження держреєстрації прав на нерухомість, а також у випадках, коли нерухоме майно ставало предметом податкової запоруки.

Так, Кабінет Міністрів визнав таким, що втратило силу постанова Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 671 "Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації угод".

В результаті після дарування або купівлі-продажу нерухомого майна громадянам не доведеться звертатися до нотаріуса з необхідністю вносити відповідну угоду в Реєстр угода згодом, отримавши виписку з цього реєстру, звертатися у БТИ, щоб зареєструвати права на це майно.

За словами міністра, оскільки з 1 січня 2013 р. набудуть чинності чергові законодавчі зміни, які покладуть на нотаріусів функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, з початку наступного року громадяни зможуть реєструвати права на нерухоме майно безпосередньо у нотаріуса.

Крім того Кабмін вилучив з Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2004 р. № 830) положення про поширення права податкової запоруки на будь-які активи платника податків, включаючи нерухоме майно.

Таким чином, Кабмін врахував рішення Конституційного Суду України від 24 березня 2005 року № 2-рп/2005, згідно з яким поширення права податкової запоруки на будь-які види активів платника податків, незалежно від суми податкового боргу, порушує справедливе рішення питань застосування права податкової запоруки, тобто є неконституційним.

Крім того, урядовою постановою уточнений перелік документів, які подаються для проведення державної реєстрації прав власності на новий або реконструйований об'єкт нерухомого майна.

Зокрема, встановлено, що для проведення держреєстрації права власності на новий або реконструйований об'єкт заявник подає в орган держреєстрації прав технічний паспорт на такий об'єкт. (У попередній редакції Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно і їх обтяжили вимагалося для проведення державної реєстрації права власності на житловий будинок, будівлю, споруду (їх окремій частині), квартиру, житлове і нежитлове приміщення подавати в орган державної реєстрації прав документ, що містить технічну характеристику такого об'єкту нерухомого майна і формується за результатами проведення його технічної інвентаризації).

Кабмін також врегулював стосунки, пов'язані із здійсненням держреєстрації запоруки повітряних і морських суден, судів внутрішнього плавання, космічних об'єктів. У зв'язку з концептуальними змінами законодавства це питання залишилося неврегульованим. Кабмін встановив, що у разі госурегистрации запоруки повітряних і морських суден, судів внутрішнього плавання, космічних об'єктів вона проводитиметься відповідно до загального порядку державної реєстрації обтяжень рухомого майна (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2004 р. № 830).

Міністр юстиції повідомив, що прийняті 5 вересня зміни до урядових актів вступлять в силу з 1 січня 2013 рокуодночасно з введенням в країні нової системи реєстрації прав на нерухоме майно.

За інформацією Мінюсту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини