Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про ИСИ: хороші і погані новини

31 серпня 2012, 12:36
618
2
Реклама

"Наше життя нагадує анекдот, в якому є відразу дві новини, - хороша і погана"- так під час прес-конференції, організованою Українською асоціацією інвестиційного бізнесу, голова її ради Дмитро Леонов охарактеризував поточну ситуацію у сфері управління активами і ринку спільного інвестування.

Хороша новина - новий Закон про ИСИ (далі - Закон)прийнятий парламентом на початку липня і підписаний Президентом в серпні, незабаром замінить діючий Закон "Про інститути спільного інвестування (пайові і корпоративні інвестиційні фонди) ", який давно потребував модернізації. У повному об'ємі Закон в новій редакції почне діяти з 1 січня 2014 року. До цього часу має бути підготовлена уся нормативно-правова база.

Дмитро Леонов (УАИБ) і Оксана Симоненко (НКЦБФР)


"Ми дуже раді, що Закон пройшов друге читання і підписаний Президентом, а також що він набуде чинності саме з 2014 року, а не з 2013, як передбачалося раніше" - не приховувала позитивних емоцій директор департаменту спільного інвестування НКЦБФР Оксана Симоненко. Комісія створить робочий гурт для розробки необхідної нормативно-правової бази стосовно ИСИ.

Успіх реалізації Закону залежить саме від нормативної бази, вважає гендиректор УАИБ Андрій Рыбальченко. На його думку, Закон адекватний і правильний, так що необхідно з усією серйозністю і відповідальністю підійти до розробки додатково необхідних нормативно-правових актів.

"Бажаю усім, щоб у нас вистачило сил виконати такий великий масив роботи, і щоб при цьому нам не "вставляли палиці в колеса"- продовжила О. Симоненко, на що Д. Леонов відмітив: "У колесах палиць може і не буде, а ось на дорозі…".

Серед основних новацій Закону - розширення лінійки інститутів спільного інвестування. Окрім розподілу на диверсифіковані або недиверсифіковані, фонди можуть бути також спеціалізованими або кваліфікаційними.

Необхідно з усією серйозністю і відповідальністю підійти до розробки нормативно бази.


До спеціалізованим належатимуть ИСИ грошового ринку, державних цінних паперів, облігацій, акцій, індексні фонди і фонди банківських металів. Важливо, що при виборі фонду інвестор зможе заздалегідь знати, в які активи будуть вкладені кошти, зможе оцінити рівень ризику і прибутковості такої інвестиції, відмітив Д. Леонов. Кваліфікаційні ИСИ, які інвестують активи виключно в один з кваліфікаційних класів активів і засобу, а також не мають ніяких вимог до структури активів, можуть містити: об'єднаний клас цінних паперів, клас нерухомості, клас рентних активів, клас кредитних активів, клас біржових товарних активів і так далі

Ще одним різновидом ИСИ повинні стати біржові фондицінні папери яких підлягають обов'язковому зверненню на визначеній проспектом емісії фондовій біржі із залученням андеррайтера. Оплата цінних паперів такого виду ИСИ може здійснюватися, окрім грошових коштів, також іншими активами, визначеними в інвестиційній декларації. Оплата цінних паперів усіх інших ИСИ при їх придбанні здійснюватися виключно за гроші. Крім того, в новому Законі скасована можливість придбавати цінні папери ИСИ на виплат.

Як відмітили Д. Леонов і О. Симоненко, надзвичайно важливим являється те, що після публікації Закону буде знята нещодавно введена заборона для ИСИ інвестувати в акції банків. Інститути спільного інвестування таки зможуть бути засновниками і власниками банків, але - не більше 10 % їх долі.

Важливо і те, що корпоративні інвестиційні фондиякі створюються у формі акціонерних товариств, але істотно відрізняється від них, виведені їх з-під юрисдикції Закону про АТ. Їх діяльність, у тому числі і корпоративне управління, регулюватиметься виключно Законом про ИСИ.

До речі, офіційну інформацію про зареєстровані ИСИ можна буде отримати на сайті НКЦБФР, де публікуватиметься Реєстр ИСИ.


Погана новина
- на ринку цінних паперів несподівано створилася чергова колізія, яка нівелює новації Закону об ИСИ і перспективи розвитку ринку. Як образно висловився Д. Леонов, якщо вийняти один камінь з будови, воно завалиться усе. Йдеться про податкове законодавство - в тому, що набуло чинності Законі про зміни в НК визначена процедура перенесення негативного значення фінансового результату на наступні звітні періоди - фінансові компанії мають право на перенесення свого негативного фінансового результату лише в об'ємі 25 % від попереднього періоду.

У самій цій нормі спочатку ніхто не виявив каверзи, але податкова підійшла до її трактування досить творчо, і своїм серпневим листом № 320/0/71-12/15-1217 запропонувала розповсюдити вказаний механізм і на інвестиційні стосунки з цінними паперами. Як роз'яснив Д. Леонов, це означає, що усі інвестори, які придбали якісь ЦБ, виявляються за ситуації, коли їм немає сенсу продавати ці папериоскільки відшкодувати можливо тільки 25 %.

Відсутність продажів приведе до зупинки вторинного ринку, у тому числі і облігацій внутрішньої держпозики. Тобто, може зруйнуватися державний, біржовий ринок цінних паперів, попереджають в УАИБ. У таких умовах зможуть працювати тільки фонди проектного фінансування, венчурні фонди.

Дмитро Леонов і Андрій Рыбальченко (УАИБ)


"Після таких "новел" від податкової реалізовувати вже буде нічого" - засмучується А. Рыбальченко.

Навіть якщо цю норму відмінять, вона вже встигне наробити більше або менше шкоди. Так, якщо нічого не вирішиться до квартальної дати, зупинити процес вже буде неможливо, відмітив Д. Леонов. Фактично, є тільки вересень для вирішення проблеми.

"Робота НКЦБФР стосовно листа податкової вже почалася, проходитимуть зустрічі і обговорення"- пообіцяла О. Симоненко.



Юлія Шешуряк, журналіст сайту ЮРЛИГА.


Більше фото - в нашому фотозвіті на Фейсбуке.

Нагадуємо, що 20 червня набув чинності Закон
про можливість продовження терміну діяльності термінового ИСИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини