Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працедавцям розповіли про наслідки незаконного застосування податкової соціальної пільги

21 серпня 2012, 10:41
388
0
Реклама

Листом від 06.03.2012 р. № 8724/Я/17-1114 Державна податкова служба Україна роз'яснила порядок утримання із заробітної плати працівника штрафу за необгрунтоване застосування податкової соціальної пільги.

Так, відповідно до Податкового кодексу України податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платника податку місячному доходу у вигляді заробітної плати лише по одному місцю його нарахування (виплати).

У разі, якщо платник податків порушує відповідні норми Кодексу (п. 169.2 ст. 169 НКУ), внаслідок чого податкова соціальна пільга застосовується також при отриманні інших прибутків упродовж будь-якого звітного податкового місяця або по декількох місцях отримання прибутків, такий платник податків втрачає право на отримання податкової соціальної пільги по усіх місцях отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, і закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється.

Платник податків може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги усім працедавцям з вказівкою місяця, коли сталося вказане порушення. На підставі цього кожен працедавець нараховує і утримує відповідну суму недоплати податку і штраф у розмірі 100 відсотків суми цієї недоплати за рахунок найближчої виплати доходу такому платникові (а у разі, коли сума виплати недостатня, - за рахунок наступних виплат) податків.

В той же час, статтею 128 Кодексу законів про працю встановлено обмеження відносно розміру відрахувань із заробітної плати. Так, при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати двадцяти відсотків, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - п'ятдесяти відсотків заробітної плати, що належить до виплати працівникові.

Обмеження, встановлені частинами першої і другої цієї статті, не поширюються на відрахування із заробітної плати при відбутті виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%.

Таким чином, при застосуванні платником (працедавцем) податків вимог пп. 169.2.4 п. 169.2 ст. 169 Податкового кодексу такий працедавець повинен дотримувати норми ст. 128 КЗоТ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини