Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ю. Павленко подасть проект про відміну таємниці усиновлення вже після виборів

17 серпня 2012, 17:54
254
7
Реклама

Як повідомлялося раніше, Юрій Павленко ініціює відміну таємниці усиновлення шляхом внесення змін до Сімейного і Карного кодекси. Крім того, Уповноважений Президента з прав дитини вважає, що треба ввести обов'язкове навчання кандидатів в усиновлювачі.

Після інтернет-конференції на тему "Як захищаються права дитини в Україні" (з відповідями можна ознайомитися тут) ЮРЛИГА поцікавилася у Ю. Павленка деталями відміни таємниці усиновлення :

"Ще рано говорити про конкретні пропозиції в даному напрямку, заразом просто йде робота над проектом. Планується, що таємниці усиновлення просто не буде, так як це є у більшості нормальних країн світу. Однак за будь яких обставин обов'язок держслужбовця зберігати таємницю усиновленнянавіть якщо дитина знає про це залишається.

Таємниця усиновлення більше захищає права батьків, а не дітей. Усиновлення це право дитини на виховання в сім'ї, а не право дорослих усиновити дитину. Конвенція ООН дає дітям право знаті про своїх біологічних батьків з моменту народження, а в нас це право в дитини з' являється лише в 14 років.

"Заразом головешці завдання - це побачити можливі ризики, які можуть виникнути в процесі обговорення самої ініціативи скасування таємниці усиновлення"

З точки зору самої процедури я не думаю, що це буде доладно. Тім більше, коли є банк даних дітей - сиріт, які підлягають усиновленню. Інформація про усиновлених дітей зберігається там до їх повноліття, оскільки за умовами їх проживання і виховання служби у справах дітей повинні здійснювати соціальний нагляд. Таким чином усе вже є, проблема лише в самій наявності таємниці усиновлення. Окрім того, близько 80 % сімей, які усиновили дітей починаючи з 2009 р., скористалися фінансовою допомогою держави, що надається при усиновленні і дорівнює допомозі при народженні дитини. Отримання цієї допомоги є фактично зняттям таємниці усиновлення.

Що стосується обов'язкового навчання усиновителів, то на сьогодні таке навчання кандидат може пройти за власним бажанням. Відповідний курс розроблений, є тренери, викладачі в центрах соцслужб у справах сім'ї та молоді і в службах у справах дітей. Суть в тому, щоб таке навчання з добровільного зробити обов'язковимяк це встановлено для прийомних батьків, які зобів' язані пройти 3 - місячний курс навчання і тільки після цього можуть претендувати на ті, щоб отримати у батьківщину дитину. Це потрібно, бо досвід підготовки прийомних батьків показує, що третина бажаючих курс не проходять, або в силу різних обставин такого права їм не надають центри з підготовки чи смороду самі в процесі навчання відмовляються від такої ідеї.

Заразом головешці завдання - це побачити можливі ризики, які можуть виникнути в процесі обговорення самої ініціативи. Орієнтовно за пару місяців мі вивчимо всі зауваження, ризики і небезпеки. Гадаю сам проект можна очікувати восени. До того ж я схильний вносити цей проект вже в новий склад Верховної Ради. Мені не хотілось би, щоб дискусія про скасування таємниці усиновлення використовувалась в політичних дебатах".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини