Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси залишать БТИ без роботи

13 серпня 2012, 10:23
872
12
Автор:
Реклама

Нотаріусам дали повноваження реєструвати права на нерухомість, що відповідає Закон Президент підписав минулого тижня. У зв'язку з цим мінімальний об'єм страхування відповідальності нотаріусів збільшений майже в сім разів - до 1 тис. мінімальних зарплат (близько 1,1 млн.грн.). Окрім нотаріусів і Мінюсту, реєструвати права на нерухомість зможе державний кадастровий реєстратор. При цьому документи можна буде подавати як в паперовому, так і в електронному виді.

Експерти, опитані ЮРЛИГОЙ, розповіли про те, що означають нові повноваження для самих нотаріусів і їх клієнтів.

Єдине вікно

З 1 січня 2013 року нотаріуси зможуть виконувати функції державного реєстратора прав на нерухомість. Це означає, що нотаріус зможе користуватися Держреєстром речових прав на нерухомість і самостійно реєструвати об'єкти угоди, пояснює Олена Фоминапровідний юрист ЮК "Нобили".

Раніше реєстрація прав була прерогативою бюро технічної інвентаризації (БТИ). З урахуванням нових функцій, нотаріуси перетворяться на свого роду "єдине вікно" для операцій з нерухомістю. Клієнтам це тільки на руку, адже більше не доведеться стояти в чергах у БТИ або шукати людей, які "допоможуть" швидко зареєструвати нерухомість. "Хочеться вірити, що плата за нотаріальні послуги не злетить до небес, і Закон дійсно зможе спростити процедуру реєстрації"- додає юрист.

Нововведення істотно спрощує порядок і терміни проведення реєстрації прав на нерухомість, погоджується Тимур Бондаревкерівний партнер АТ Arzinger. Тепер, після завірення угоди у нотаріуса, цей же нотаріус може зареєструвати відповідне право на нерухомість, що раніше знаходилося у винятковій компетенції БТИ. Це повинно полегшити роботу юристів при супроводі угод купівлі-продажу землі і нерухомості. Крім того, витягання з Держреєстру зможе отримати будь-яку юридичну або фізичну особу на підставі відповідної заяви, що спростить процедуру проведення юридичного аудиту.

Нотаріусам це нововведення, безумовно, додасть роботи, при цьому їх відповідальність буде посилена, говорить Т. Бондарев. Реєстрація прав у приватного нотаріуса проходитиме швидше, але коштувати дорожче, ніж реєстрація прав у БТИ (зараз) або у державного реєстратора (в майбутньому). Крім того, згідно із Законом, обов'язковим ставати страхування цивільно-правової відповідальності нотаріусів, витрати на яке зрештою ляжуть на клієнтів.

Терміни на реєстрацію прав скорочені практично в три рази - з 14 до 5 робітників їй. Реєструвати ті, що обтяжили можна буде незалежно від місця знаходження нерухомого майна, що може істотно спростити життя юристам банків. Також стане можливою подача документів для реєстрації прав в електронній формі.

Пропуски закону

З ухваленням Закону Державний реєстр прав не став публічним, оскільки інформацію з нього можуть отримати тільки власники нерухомості, їх спадкоємці і особи, що мають права на нерухомість, відмічає Т. Бондарев. Проте, надання права публічного доступу до реєстру іпотек є великим прогресом. Закон може породити негласну конкуренцію за клієнтів між нотаріусами і державними реєстраторами.

На жаль, Закон не вирішує проблеми відсутності публічного доступу до Держреєстру. "Враховуючи поточний стан справ, ми не унеможливлюємо махінацій з реєстрацією прав на нерухомість за участю нотаріусів"- говорить пан Бондарев.

За його словами, додаткового врегулювання на рівні підзаконних актів вимагає норма про страхування відповідальності нотаріусів. Ефективне застосування цієї норми на практиці може стати проблемним зважаючи на особливості ринку страхування в Україні, додає юрист.

Поза правовим регулюванням може залишитися питання узаконення переплануваньдодає Е. Фомина. "Функція по проведенню інвентаризації об'єктів нерухомості залишена за БТИ, а нотаріуса не цікавитиме питання фактичного стану об'єкту і дотримання будівельно-технічних норм у разі проведення перепланування. Адже від цього може залежати безпека не лише хазяїна об'єкту нерухомості" - говорить юрист.

Залишається відкритим і питання про відмову в проведенні реєстрації при подачі документів в електронному вигляді, так само як і сумлінність обробки електронних запитів.

Джерело: liga.net.

Нагадуємо, Закон, що дозволяє нотаріусам займатися держреєстрацією нерухомості, вже набув чинності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини