Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У МВС для слідчих роблять кишенькові шпаргалки по новому КПК

10 серпня 2012, 15:58
614
7
Реклама

Реформу карного процесу, що "проводиться на даний момент, можна порівняти хіба що з прийняттям Положення про карне виробництво в 1864 г"., - відмітив спочатку прес-конференції Василь Фаринникначальник Головного слідчого управління МВС. Незважаючи на ряд недоробок і неузгодженостей, у відомстві новий КПК оцінюють досить позитивно, мотивуючи це тим, що останні 10 - 15 років робота правоохоронних органів характеризувалася в основному негативно, що, зокрема, є наслідком якраз законодавчих помилок старого Кодексу.

Василь Фаринник

Багато часу представники відомства приділили роз'ясненню, що ж таке карна провина. Як пояснюють представники МВС, це щось середнє між злочином і правопорушенням. Вже зараз планується "перекваліфікація" близько 190 складів злочинів і 40 адмінпорушень в статус карної провини. Обличчя, така провина, що зробила, переважно будуть покарані штрафами, до того ж не понесуть обмежень, пов'язаних з наявністю судимості. Крім того, досудове розслідування у таких справах проходитиме у формі дізнання, тривалість якого складе не більше 2 місяців. Проте ситуація ускладнена тим, що доки нікому неясно, яким чином норми про таку провину набудуть матеріальної форми. "Буде це кодекс або розділ УК - ми доки не знаємо- розводить руками В. Фаринник. - Більше предметно можна буде говорити тільки після початку роботи парламенту".

Питання також можуть виникнути, вважає пан Фаринник, у зв'язку з тим, що норми КПК йдуть в розріз з роз'ясненням КСУ відносно того, хто може бути захисником в карному процесі. "Проте, незважаючи на це, я вважаю, що захисником повинен виступати тільки адвокатякий зможе забезпечити належний рівень захисту. За кордоном до того ж діє принцип - чим вище судова інстанція, тим менша кількість адвокатів має право представляти там інтереси клієнтів. І це правильно".

Олег Татаров

Проте для того, щоб новий КПК працював краще за старий, потрібне ще і розуміння його норм практичними співробітниками, тому МВС зараз посилено займається роз'яснювальною роботою - в хід йдуть таблиці, преса і т. п. "Зараз також розробляється короткий коментар до Кодексу- відмітив Олег Татаровзаступник начальника ГСУ МВС, - в якому "людською мовою" буде написано, як і куди рухається заява, що з ним відбувається, і повністю розписаний механізм роботи". У відомстві навіть зайнялися виготовленням кишенькових "шпаргалок" для слідчих - в газеті МВС "Ім'ям закону" друкують роз'яснення до КПК, з яких можна зробити книжечку невеликого формату. Крім того, вже розроблений ряд бланків процесуальних документів.

Також В. Фаринник поділився інформацією, що в понеділок, можливо, буде підписано Положення про Єдиний реєстр досудового розслідування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини