Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як медустанові захистити ділову репутацію?

2 серпня 2012, 12:28
256
0
Реклама

"Оскільки ділова репутація зв'язана з особистим контактом, то її правильне формування - справа далеко не одного дня. На це впливає маса чинників, як зовнішніх (добродійність, ЗМІ), так і внутрішніх (час роботи медустанови, історія, профільність, фінансова стабільність, менеджмент, кадри і т. п.)"- відмічає Олена Беденко-Зваридчукдиректор ЮК "МедАдвокат".

І хоча недоторканість ділової репутації охороняється законом, це не заважає недоброзичливцям періодично її псувати. Приміром, міркує Світлана Постриганстарший юрист АТ Arzingerзвернувся клієнт, відносно діяльності якого було здійснено так зване "незалежне" журналістське розслідування. Спочатку на рівні місцевої преси з'явилися ряд публікацій відносно певного препарату, а потім уся інформація перейшла в площину Інтернету. Чи ще варіант - припустилася лікарської помилки (чи пацієнт так вважає), внаслідок чого він виливає свій негатив на форумах, в соцсетях і т. п. Часто трапляється, що такі сплески активності у бік Вашої установи - витівки конкурентів.

Світлана Постриган і Наталія Иваницкая (зліва направо)

Слід пам'ятати, що поширення не вподобаної вам інформації про бізнес не завжди вважатиметься порушенням. Відомості мають бути негативними і недостовірнимипідкреслює Наталія Иваницкаястарший юрист АТ Arzinger.

Найчастіше, за версією Світлани Постриган і Наталії Иваницкой, до юристів йдуть і скаржаться на наступні посягання:

- поширення негативної інформації в Інтернеті;

- розміщення квазінаукових статей в друкованих ЗМІ;

- виступи з публічними лекціями, спрямованими проти носія ділової репутації;

- видача негативних характеристик;

- "незалежне" журналістське розслідування;

- дискредитація конкурентами;

- поширення закритої або напівзакритої інформації колишнім співробітником.

Перш ніж кидатися у бій, радить пані Иваницкая, слід відповісти на декілька питань: чи завдана шкоди? чи можна його оцінити? до кого звертатися? (!) спосіб відшкодування збитку?

Юрист попереджає, що немає нічого гіршого в таких спорах невірно вибраного захисту. Необхідно орієнтуватися на перспективу, визначити, чого хоче клієнт: судитися, щохвилинного результату і т. д. Якщо це конфлікт зі ЗМІ (а у випадку з діловою репутацією так найчастіше і буває), то в 90 % суперечок краще звертатися в редакцію і вимагати права на відповідь або спростування. Н. Иваницкая відмічає: "Я б вибрала право на відповідь, оскільки в цьому випадку можна набагато вигідніше розставити акценти, надати своє бачення ситуації. Але у будь-якому випадку треба кожну ситуацію розглядати окремо".

Крім того, не можна вимагати права на спростування, якщо йдеться про оціночне судження. Щоб скористатися таким правом, в статті має бути твердження про факт. Не слід також забувати, що право на відповідь і спростування від ЗМІ можна вимагати протягом року, але не більше.

Проблеми в суперечках про ділову репутацію виникають і на стадії судового розгляду, приміром, упередження, що доктор завжди винен. І до того ж важко довести завданий моральний збиток, та і суди досить неохоче призначають торби до оплати.

Для того, щоб узабезпечити свій бізнес, необхідно наслідувати прості правила:

- якщо користувач забиває в пошукову систему назву вашої клініки, то перше посилання має бути на ваш сайт. Інформацію треба отримувати з перших рук, а не з форумів, де невдоволені пацієнти розповідають, як усе потенційно погано;

- правильне спілкування з пацієнтами (часто проблеми виникають із-за невірно вибраної моделі поведінки молодшим медичним персоналом);

- усе своє ношу з собою, або закрита інформація повинна залишатися закритою. Слід обов'язково нагадувати співробітникам, яких відомостей вони не мають права розголошувати. А також не забувати про відповідні розписки.

Також читайте в матеріалах ЮРЛИГИ як "правильно" рекламувати медичні послуги і лікарські засоби, що можна, а що краще не знімати в рекламному ролику, а також про те, як при усьому цьому не "забути" про права пацієнтів. Крім того, можна ознайомитися з думками відносно того як визначити, чи потрібний медустанові штатний юрист чи все ж краще звертатися час від часу до аутсорсингу для вирішення конкретних завдань і проблем.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини