Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За відеозйомку співробітників ДАІ залучатимуть до адмінвідповідальності?

1 серпня 2012, 16:19
626
22
Реклама

Згідно з листом Управління державної автомобільної інспекції МВС України від 20.07.2012 № М-387зі усі громадяни, які знімають роботу інспекторів ДАІ будуть покарані у вигляді 15 діб адміністративного арешту.

У документі у відповідь на інформаційний запит фізичної особи вказується, що згідно ст. 307 Цивільного кодексу України людина має право вимагати, щоб його не записували на відеокамеру. На думку заступника начальника Управління ДАІ МВС Володимира Резникова, що підписав це роз'яснення, якщо державний автоінспектор вимагає, щоб його не знімали, а громадянин відмовляється припиняти відеозйомку, то інспектор має повне право скласти відносно такої людини протокол по ст. 185 КУпАП, покарання за яке передбачене до 15 діб арешту у в'язниці.

Слід зазначити, що ще зовсім нещодавно на запити громадян подібного характеру керівництво ДАІ давало офіційні відповіді, згідно з якими законодавство України не забороняє фіксувати дії співробітників ДАІ на відеокамеру.

Підтверджує цю позицію також Мінюст України у своєму листі від 08.06.2011 р. № 8648-0-26-11, в якому вказано, що згідно Закону "Про доступ до публічної інформації" громадянин у будь-який незаборонений спосіб має право знімати співробітників міліції на власну відеокамеру.

Також слід нагадати, що своїм рішенням від 20.01.2012 р. Конституційний Суд України розтлумачив - яка інформація про фізичну особу є особистою і конфіденційною. У цьому рішенні Суд пояснив, що перебування особи на посаді, пов'язаній із здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не лише гарантії захисту прав цієї особи, але і додаткові правові обтяження. Публічний характер як самих органів - суб'єктів владних повноважень, так і їх посадовців вимагає обнародування певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади і підтримки її авторитету в суспільстві. Суд також нагадав, що при цьому не повинні порушаться права на недоторканість особистого і сімейного життя членів сімей таких посадовців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини