Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наступного року Україна може залишитися без іноземних ліків

19 липня 2012, 13:20
572
0
Реклама

Приводом для зустрічі стало прийняття ВР двох законів (на базі законопроектів 10561 і 10562)що мають безпосередній вплив на фармацевтичну галузь. Автори цих документів вимагають, по-перше, ліцензувати діяльність по імпорту лікарських засобіва по-друге, посилити відповідальність за фальсифікацію ліків.

Нагадуємо, що ці проекти були зареєстровані у парламенті 5 червня, потім, буквально через декілька днів депутати вирішили схвалити їх в першому читанні. Недовго радячись, парламентарі прийняли їх як закони вже спочатку липня. Тобто, увесь процес зайняв рівно місяць. На таку надмірно прискорену процедуру нарікають і учасники прес-конференції, оскільки не відбулося ні громадського обговорення документів, ні навіть аналізу речень професійним співтовариством.

Наталія Сергиенко

Юрій Савковиконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків "АПРАД", і Наталія Сергиенкокоординатор Комітету Асоціації по охороні здоров'я, повідомили, що Президентові вже спрямована прохання ветувати ці закони як такі, що можуть мати негативні наслідки для ринку.

Так, після набуття чинності "шлагбауму" стосовно імпорту з 1 березня 2013 р., фактично може скластися ситуація, що дуже небагато іноземних виробників зможуть поставити свою продукцію на територію України. Адже, якщо припустити що Закон вже в найближчому часі буде підписаний, потім декілька місяців займе розробка відповідних Ліцензійних умов, які, за приблизними підрахунками, ми отримаємо десь ближче до Нового року. Як наслідок - у компаній залишиться катастрофічно мало часу для структуризації свого бізнесу згідно з новими вимогами. "До того ж- відмічає Борис Даневичкерівний партнер ЮФ "Паритет", - немає підстав для введення подібного ліцензування. Це не відповідає міжнародним нормам, на які посилаються автори в пояснювальній записці, і плюс до усього, у Україні немає передумов на для такого обмеження. Гослекслужба стабільно вже декілька років декларує рівень фальсифікату від 0.5 до 1 %".

Борис Даневич

Небезпечним для українських пацієнтів вважають і інший Закон, який вводить карну відповідальність за порушення порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань лікарських засобів, фальсифікацію їх результатів, а також порушення порядку держреєстрації ліків. "Такі процедурні порушення - говорить Сергій Михайловголова підкомітету по клінічних випробуваннях ЕБА, - повинні розглядатися у рамках адміністративного судочинства, не карного".

Сергій Михайлов

Страх можливої карної відповідальності приведе до того, що кількість клінічних випробувань в Україні катастрофічно скоротиться, що спричинить зниження інвестиційної привабливості України в інноваційній сфері і обмежить доступ пацієнтів до різних програм. Усе це стане відмінним "стимулом" не займатися такою діяльністю в Україні взагалі, вважають учасники прес-конференції.

На питання Чи "не являються ініціативи стосовно ліцензування імпорту ліків умисною дією, спрямованою на монополізацію ринку"?учасники прес-конференції сумно відмічають: "Ми сподіваємося, що законодавець не зробив це навмисно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини