Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Огляд правових подій тижня

9 липня 2012, 15:22
226
0
Реклама

Перший тиждень липня пройшов під знаком надзвичайної законодавчої активності - за чотири дні Верховна Рада буквально в режимі нон-стоп ухвалила 56 законів (у тому числі 5 з поправками Президента) і 81 постанову. 14 законопроектів ухвалено в першому читанні за основу, 19 відхилено. Такій швидкості роботи позаздрили б навіть співробітники McDonalds. Все-таки ухваливши скандальний Закон про мовну політику, під крики вуличних "протестантів" і обурення інтернет-революціонерів, багато в чому порушуючи Регламент ВР, - народні депутати проголосували і за ряд важливіших законів.

Топ-10 липневих законів

1. Закон про мови. 3 липня парламент прийняв в другому читанні і в цілому законопроект № 9073 про основи державної мовної політики, розроблений депутатами з фракції ПР С. Киваловым і В. Колесниченко. Закон передбачає функціонування в Україні окрім державного ще і регіональних мов (фактично - тільки російського). Ухвалення Закону викликало бурхливе обговорення читачів ЮРЛИГИ, а опитані нами юристи порахували, що на їх роботу нові норми не вплинуть.


2. Закон про веб-камери
на виборчих дільницях. І навіть не один - адже спочатку 4 липня був ухвалений законопроект № 10682яким парламент виділив ЦВК 993,6 млн. грн. на впровадження відеоспостереження під час виборів в 2012 році, а 5 липня депутати прийняли вже і сам Законщо забезпечує відкритість і демократичність виборів народних депутатів. Експерти ж хором заявилищо чесність виборів наявність веб-камер не забезпечить, а тільки створить додаткові проблеми і витрати.

3. Закон про адвокатуру. 5 липня Верховна Рада піднесла сюрприз адвокатам - прийняла у другому читанні як закон президентський законопроект № 10424 "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"який передбачає реформування української адвокатури. Андрій Портнов був у захватіадвокати ж чекають підписання Закону Президентом, щоб подивитися на остаточний текст.

4. Зміни до Закону про держзакупівлізвільняючі держпідприємства від тендерів (на основі урядового законопроекту № 9634). Ухвалений Закон повністю звільняє від процедури торгів при закупівлі товарів, робіт, послуг велику частину державних підприємств, у тому числі комунальні, казенні, господарські суспільства з долею держвласності більше 50 %. На думку деяких експертів, такі зміни роблять процедури держзакупівель непрозорими, розширюють дорогу до відкатам і корупціїнеефективному витрачанню бюджетних коштів. Як відмітив юрист в коментарі ЮРЛИГЕ, "зміни до Закону про держзакупівлі не відповідають задекларованій меті".

5. IТ- бізнес знову отримав шанс на частину пільг. На основі багатостраждального законопроекту № 9744 про внесення змін до Податкового кодексу відносно особливостей оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції знову ухвалений Закон - вже з урахуванням пропозицій Президента. Зокрема, "завдяки" В. Януковичу скасовано зниження ставки податку на прибутки фізосіб для працівників суб'єктів індустрії програмної продукції до 5 %. (IT- сфера в шоці).

"Вільна каса"!

6. Законом про відеоконференції встановлюєтьсящо брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції особа зможе на підставі постанови суду, яку суд виноситиме по клопотанню учасника процесу або ж за власною ініціативою.

7. Закон про зайнятість - визначає правові, економічні і організаційні основи реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, гарантії держави по захисту прав громадян на працю і реалізації їх прав на соціальний захист від безробіття (але, говорять, є і інші цілі…).

8. Закон "Про інститути спільного інвестування" - довгожданий для галузі.

9. Закон відносно удосконалення і спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і прав на нерухоме майно.

10. Закон "Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна" - техинвентаризацию об'єктів нерухомості проводитиме все-таки БТИ (юрист розкритикував цей Закон).

Також депутати ухвалили Закон, згідно з яким лотереї в Україні будуть тільки державнимивнесли зміни до Земельного кодексу відносно порядку проведення земельних торгів у формі аукціону, дозволили використовувати Инкотермс будь-якої редакціїухвалили Закон про добродійностіпро екстреною медичною допомозіЗакон стосовно реєстрації місця проживання і багато інших законів.

Обіцяне расссмотрение змін до Податкового кодексу, що стосуються оподаткування багатства і предметів розкоші, так і не відбулося.

Крім того, ВР затвердила програму інформатизації законотворчого процесу - простіше кажучи, створення "електронного парламенту"- з метою заощадження часу і паперу.

За порушення у сфері захисту персональних даних з 1 липня карають більш суворо

Перші дні липня сталі початком дії багатьох нормативно-правових актів. Зокрема, з 1 липня 2012 року почав діяти Закон про посилення відповідальності за порушення законодавства про захист персональних даних, що передбачає дуже значні адміністративні штрафи (до 17 000 гривен). Детальніше про порушення і штрафи читайте в матеріалі "Дані персональні, а відповідальність - глобальна". Нагадаємо, набуття чинності цього Закону спочатку планувалося з 1 січня 2012 року, але було перенесене на півроку.

Згідно Закону про Держбюджет-2012, з 1 липня у Україні настало і чергове соціальне "покращення" - мінімальна зарплата тепер складає 1 102 грн. (виросла на 8 грн.), а загальний показник прожиткового мінімуму збільшився аж на 7 грн., до 1 044 грн. Наступне підвищення передбачене з 1 жовтня.

З 4 липня жартівники-терористи мають бути обережніше - набув чинності Закон "Про внесення змін до статті 259 Карного кодексу відносно посилення відповідальності за свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеки громадян".

Тим часом уряд створив Земельний банк

Поки депутати розбиралися із законами, уряд прийняв постанову, якою передбачені відміна обов'язкового дослідження транспортних засобів під час проведення реєстрації (перереєстрації) або зняття з обліку, збереження номерного знаку при перереєстрації на іншого власника в межах одного регіону, а також інші зміни, які спрощують процес реєстрації ТС.

Крім того, прийнято рішення про створення публічного акціонерного товариства "Державний земельний банк" із статутним капіталом 120 млн. гривен, 100 % якого належить державі (нагадаємо, як депутати знайшли лазівку для обходу земельного мораторію).

Розчерком Президентського пера

Віктор Янукович минулого тижня підписав декілька законів - як більше, так і менш важливих. Так, їм схвалені Закон № 4917 - VI відносно впровадження процедури електронного реверсивного аукціону" і Закон № 4915 - VI про внесення змін до Податкового і Митного кодекси за погодженням їх окремих норм.

Нappy Вirthday, Мr.Рresident!

Не обійшлося і без вето - Президент України повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон відносно регулювання закупівельних цін на молоко. Цей Закон, що відніс молоко до об'єктів державного цінового регулювання, викликав невдоволення у бізнес-середовищі: наприклад, ЕБА неодноразово виступала проти і зверталася до Президента саме з проханням накласти вето.

Крім того, В. Янукович доручив Прем'єр-міністрові і главам міністерств і відомств здійснити заходи, пов'язані з прийняттям Карного процесуального кодексу.

А сьогодні, 9 липня, у свій день народження, Президент дозволив оплачувати акції "Укргидроэнерго" держоблігаціями.


Проекти: депутати хочуть перейменувати міліцію в поліцію і відмінити "свіжоухвалені" закони

Мабуть, найяскравіший з останніх зареєстрованих у ВР законопроектів - пропозиція назвати українську міліцію поліцією (до речі, як в Росії). В принципі, на цьому новації проекту і закінчуються - адже обов'язки поліції фактично дублюють ті функції, виконанням яких зараз займається міліція.

Триває законотворчість у контексті майбутніх виборів. Так, народний депутат Олег Ляшко подав до парламенту законопроект про внесення змін до Закону про вибори народних депутатів відносно зниження прохідного бар'єру для партій до 2 %, щоб протистояти "застою і загниванню політичного класу, який перетворюється на непосильне ярмо для громадян". Крім того, О. Ляшко пропонує зобов'язати народних обранців розміщувати інформацію про свою діяльність на сайті ВР, власних веб-сторінках, і так далі

А Микола Томенко не хоче бачити дітей в політичній рекламі - законопроектом № 10698 він запропонував заборонити використовувати дітей в таких аморальних цілях.

Ще не зареєстрований в парламенті, але опублікований для обговорення на офіційних сайтах урядовий законопроект "Про особливості здійснення рієлторської діяльності"який зобов'яже риелторов отримувати сертифікати, підвищувати кваліфікацію, проходити реєстрацію в держреєстрі, страхувати свою цивільно-правову відповідальності і тому подібне

Реакцією на марафонське прийняття законів в обхід процедури став шквал проектів постанов про відміну таких законіввлаштований в основному депутатом Юрієм Кармазиным. Він подав в Раду десятки проектів постанов з пропозицією відмінити ухвалені минулого тижня закони.

Багато законів минулого тижня ухвалено з порушеннями, відмічають експерти

У їх числі - природно, проект постанови про відміні Закону про мови. До речі, грубе порушення встановленої Регламентом ВР процедури відмітили і юристи з АЮУ.

А Микола Томенко ще раніше запропонував з тієї ж причини відмінити Закон, що передбачає установку веб-камер на виборчих дільницях.

"Мовний" Закон дав поштовх і іншій нормотворчій діяльності: був зареєстрований проект про обов'язкове володіння і використання української мови, що встановлює такий обов'язок для посадовців.

6 липня сесію закрили, пообіцявши наступну позачергову у кінці місяця, і народні депутати пішли на заслужений відпочинок - поки що тільки на канікули.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини