Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Зміни до Закону про держзакупівлі не відповідають задекларованій меті"

6 липня 2012, 10:07
416
2
Реклама

Зміни до Закону про держзакупівлі уточнять повноваження Мінекономрозвитку по моніторингу питань державних закупівель шляхом надання йому права виносити укладення з рекомендаціями по усуненню і недопущенню порушень законодавства. Також введена можливість закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування, встановлений перелік підстав для відміни процедури закупівлі у одного учасника замовником і тому подібне

Тетяна Балац

Проте, численні експерти вважають, що нові зміни роблять процедури держзакупівель непрозорими, розширюють дорогу до "відкатів" і корупції, неефективного витрачання бюджетних коштів. Зокрема, на думку юриста ЮФ "Антика" Тетяни Балац, Закон містить деякі норми, впровадження яких не повною мірою відповідатиме задекларованій меті Закону про держзакупівлі. Приміром, буде значно розширений перелік закупівель, на які не поширюється дія Закону. Найбільш суперечливими є положення, які виводять з сфери регулювання Закону придбання, оренду землі, будов, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будови і інше нерухоме майно. Це, найімовірніше, приведе до обмеження конкуренції у відповідних сферах, підвищенню корупційних ризиків, неефективному витрачанню бюджетних коштів.

Нові зміни також передбачають звільнення усіх держпідприємств (у тому числі комунальних, казенних, хозобществ з держчасткою більше 50%) від необхідності проведення торгів, окрім випадків здійснення закупівель за державні кошти. "Віднині Закон дозволить не публікувати в державному офіційному друкарському виданні з питань держзакупівель результати проведених закупівель, що позбавляє останній можливості громадського контролю за витратою грошей платників податків"- відмічає юрист.

Окрім цього, прийняті норми встановлюють перелік випадків, коли замовник має право відмінити процедуру закупівлі у одного учасника, проте, присутній суб'єктивний чинник таких рішень не дозволяє визначити однозначно позитивний ефект від впровадження такої норми.

Детальніше про Закон читайте в матеріалі ЮРЛИГИ: Рада засекретила держзакупівлі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини