Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Презумпція правомірності рішень платника податків діє,- Cai & Lenard

5 липня 2012, 14:59
264
0
Реклама

На думку податкових органів, збитки 2010 року, відображені в декларації по податку на прибуток і перенесені в декларацію за перший квартал 2011 року, не можна переносити в декларацію за другий квартал, оскільки Податковий кодекс України передбачає перенесення тільки тих, які були за перший квартал.

Цю думку ДПС України неодноразово транслювала у своїх листах (зокрема, в листі від 21.10.2011 р. N 4000/6/15-1216). Те, що переважна більшість податкових експертів відмітили таку позицію як абсурдну, не змусило податкові органи відмовитися від неї, застосувавши презумпцію правомірності рішень платника податків.

Більше того, згідно з думкою податківців, хоч Податковим кодексом і передбачена презумпція правомірності рішень платника податків у разі, якщо норма закону або якщо норми різних законів або різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинну) трактування прав і обов'язків платників податків або контролюючих органів, платник має право врегулювання конфліктів через механізми судового врегулювання (лист від 18.06.2011 р. N 5611/А/15-0314). Тобто, платник податків, правота якого презюмируется, повинні її доводити в суді. Суди, до речі, дуже неактивний застосовував презумпцію правоти платника податків в умовах дії "старого" законодавства, дуже рідко звертаються вони до неї і у разі неоднозначного розуміння норм Податкового кодексу.

На початку 2012 року від Державної податкової служби України виходили заяви про те, що переважна більшість рішень судів в спорах прийнята на користь податкових органів. Згідно з же даними моніторингу рішень адміністративних судів в регіонах України, який в 2011-2012 роках здійснювала ЮФ Cai & Lenard, практично в усіх регіонах, окрім столичного, мала місце перевага на користь платників (орієнтовно 70 % судових рішень) податків. У Києві ситуація була близькою до рівноваги.

У червні 2012 року ЮФ Cai & Lenard внесла свій вклад в розширення практики застосування презумпції правомірності рішень платника податків. Адвокати фірми успішно відстояли інтереси клієнта, всесвітньо відомого виробника побутової техніки, в спорі з податковим органом, і довели незаконність рішення податкової інспекції про невизнання перенесення податкових збитків 2010 року і більше ранніх періодів у розмірі 2,7 мільйонів гривен в 2011 рік.

Судове рішення було обгрунтоване застосуванням принципу тлумачення спірних норм податкового законодавства на користь платника податків, адже раніше в подібних справах суд виносив постанови, що підтверджують правоту податкових органів. Тепер же, в умовах переважання позитивної для платників податків судової практики, навіть судді, що вважали правильною позицію податківців, повинні були зважати на те, що є і інший обгрунтований підхід. А це, щонайменше, привід для застосування презумпції правоти платника податків.

Джерело: прес-служба ЮФ Cai & Lenard

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини