Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проблемні моменти придбання товарів в групах

14 червня 2012, 18:09
427
0
Реклама

Придбання товарів в групах або ж самофінансування отримало популярність завдяки "бразильському економічному диву", яке полягало в тому, що Бразилія за період з 70-х років минулого століття і донині стала світовим лідером з виробництва і продажів автомобільних товарів. А усе починалося з того, що декілька десятків років тому в країні почали падати рівні продажів, після чого виробники "сіли" і замислилися. Як наслідок такого розумового процесу народилися консорціуми - об'єднання виробників, які продавали товари на виплат платежу- пояснює окремі історичні корені процедури Олена Чепуркерівний партнер Gryphon Investment Consulting Group.

У Україні такий процес пішов трохи інакше - спочатку він був ініціативою споживачів, ринку, а не виробників. Далі, аж до січня 2012 року (відповідний закон був ухвалений 02.06.2011 року, але його норми набули чинності через 6 місяців з дня його публікації), така діяльність як адміністрування фінансових активів навіть не визначалася як фінансова послугаі відповідно не було ніяких чітких критеріїв, хто такою діяльністю може займатися. І це усе не дивлячись на те, що фактично адміністрування фінансових активів підходило під усі критерії финуслуги, вказані в профільному законі. Проте тепер законодавець вже потурбувався про таке визначення, і учасники ринку ставлять питання: "Як жити далі"?.

Минулого тижня регулятор прийняв проект Ліцензійних умов здійснення діяльності по адмініструванню фінансових активів для придбання товарів в групах. Як відмітив Микола Бурмакачлен Нацкомфинуслуг, на даний момент триває обговорення проекту, проте невелике зауваження - у зв'язку з технічними неполадками сайту регулятора проект так і не був повністю опублікований. Отже можливість обговорення документу істотно обмежена. Охочим внести пропозиції "що так, або не так" в написаних Ліцензійних умовах необхідно активізуватися вже зараз, що зокрема можна зробити як безпосередньо, так і за допомогою Асоціації фінансових установ.

Момент внесення різного роду пропозицій є гранично важливим, бо як показав семінар - нестикувань документу з реальністю просто величезна кількість, починаючи від глобального питання, чи може нерухоме майно розглядатися у рамках придбання товарів в групах і, закінчуючи вимогою в 50 квадратних метрів, які повинна налічувати площа приміщення.

Микола Бурмака

У тому, що стосується аспекту нерухомості, стверджує Н. Бурмака, спершу треба подивитися, як розвиватиметься ринок, проте в цілому краще домовитися про те, що товаром у рамках цього виду діяльності вважатиметься рухома річ чи їх сукупність, як це і прописано в проекті.

Ще один варіантом вирішення ситуації з нерухомістю стане спеціальне законодавство- вважає Володимир Жигинасзаступник директора Департаменту регулювання і нагляду за фінансовими компаніями Нацкомфинуслуг. Тобто, придбавати житло, приміром, в групах можна буде, проте для цього потрібне спеціальне законодавство, в якому вимоги до адміністраторів будуть набагато вищі. Хоча і тут не усе так гладко - деякі учасники семінару вважають, що вимоги треба було б підвищувати до постачальників, а не до адміністраторів.

Проте уся ця справа далеко не найближчої перспективи - доки позиція регулятора цілком ясна - тільки рухомі речі. Хоча, ще не вечір, Ліцензійні умови, як неодноразово нагадував пан Бурмака, поки тільки проект.

Віктор Вовнюк

Також немало зауважень у "обрадуваних" учасників семінару викликало, приміром, вимоги до приміщення. Як влучно виразився в їх відношенні адвокат Віктор Вовнюк: "…просто точніше нікуди". Зокрема, якщо Ви вирішили займатися адмініструванням фінансових активів, то до приміщення висувається ряд вимог відносно наявність договору, що підтверджує право власності або оренди; акту прийому-передачі приміщення і плану самого приміщення, а також охоронно-пожежної сигналізації. Крім того, приміщення має бути повністю відокремлене від інших юрособ, а також мати окремі кімнати - архів, операційний зал. Площа "апартаментів" - не менше 50 квадратних метрів.

На питання із залу: "А чому так багато"? Н. Бурмака відмічає, що такі вимоги важливі для ринку, оскільки це питання довіри. Офіс повинен вселяти клієнтові упевненість.

Ще одно хворе місце - це вимоги до підрозділів фінансової установи, яка здійснюватиме адміністрування фінансових активів, а також правила розподілу товарів між учасниками групи в частині вимоги стосовно відкритого заходу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини