Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вікно в Європу: студенти-юристи отримали можливість стажуватися за кордоном

14 червня 2012, 11:14
749
2
Реклама

У березні цього року уперше в Україні за ініціативою Європейської арбітражної палати (м. Брюссель, Бельгія) відбувся Національний конкурс з міжнародного арбітражу. Конкурс був побудований по моделі розгляду в міжнародному арбітражі і проходив англійською мовою. Це змагання об'єднало в собі кращий досвід відомих змагань (імені В. Вису, Ф. Джессопа, Б. Телдерса ін.) і сприяло застосуванню студентами своїх знань з конкретної проблеми, оскільки повністю моделювало розгляд справи в міжнародному комерційному арбітражі.

Переможцем конкурсу стала команда Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка у складі Богдана Токарского, Поліни Григанской і Ганни Севертоки.

2-е місце зайняла команда Національного університету "Одеська юридична академія" у складі Ольги Щур, В'ячеслава Любашенко, Марії Земляної, Віталія Меркты і Ірини Дручак. 3-е місце завоювала команда Львівського національного університету ім. И. Франка у складі Яны Баллод, Оксани Павлиш, Оксани Федорив і Кристини Зализняк.

Фіналісти конкурсу отримали можливість стажуватися в українських і міжнародних юридичних компаніях, серед яких Billiet&Co (Брюссель, Бельгія), Lawyers Office Marcinkowski/Szyma?ski/Trzeciak (Лодзь, Польща), Arzinger, Cai&Lenard та ін.

Так, успішно пройшовши декілька відбіркових етапів, які включали написання письмових робіт, а також інтерв'ю у форматі skype, у бельгійській компанії Billiet&Co свої юридичні знання поглибить студентка Київського інституту міжнародних відносин Поліна Григанская. Яна Баллод з команди Львівського національного університету імені Івана Франка запрошена в якості стажиста в польську юридичну компанію Lawyers Office Marcinkowski/Szyma?ski/Trzeciak (Лодзь). Також можливість стажуватися в компанії АТ Arzinger (Київ) отримав студент Інституту міжнародних відносин Богдан Токарский.

Помітимо, що усім студентам, які отримали можливість стажуватися в Європі, буде зроблена матеріальна підтримка. Окрім цього, керівництво Європейської арбітражної палати зарахувало усіх фіналістів конкурсу як асоційованих членів до складу ЕАП.

Коментарі суддів конкурсу :

Костянтин Пильков, партнер ЮФ Cai&Lenard, глава представництва ЕАП в Україні

Костянтин Пильков

"Для представників юридичних фірм, які відвідали конкурс і судействовали в жюрі, Національний конкурс ЕАП - ця добре організована співбесіда з майбутніми кращими молодими юристами-міжнародниками країни. Природно, окрім команд 2012 року могли бути і інші. Є видатні студенти у багатьох університетах. Просто в одному адміністрація не виявила ініціативу, в іншому - конкурс не співпав з учбовим планом, в третьому - команда не змогла організуватися. Деякі столичні Внз, як мені здається, просто посоромилися виставити команди, усвідомлюючи дійсний рівень якості підготовки, яку вони дають своїм студентам. Вони можуть і далі "змагаються" з іншими Внз кількістю докторів наук у викладацькому складі, бібліотечними фондами і новизною комп'ютерних класів, загалом, усім тим, що може вплинути на вразливі батьківські мізки при виборі університету для свого чада, а для майбутніх працедавців не має ніякого значення. Цього разу і в усі наступні рази конкурс проводиться для тих, у кого співпало усе, що треба, і хто зміг організуватися. А юристам, що практикують у сфері міжнародного арбітражу, випала можливість якісної співбесіди зі своїми майбутніми колегами, як з юристами, а не претендентами роботи. Адже собеседуя при прийомі на роботу, ми маємо справу швидше не з юристом, а з людиною, яка намагається "продати" себе як юриста. Який він "в справі", ми дізнаємося потім. На конкурсі усе трохи інакше. Це демонстрація у дії кращих зразків, якщо мої майбутні колеги не ображені за таке порівняння. Стажування в провідних юридичних фірмах і престиж перемоги, здобутої для своєї almamater, - це видима верхівка того, що отримують студенти. Головне те, що після конкурсу вони виходять вперед з великим відривом в розумінні того, що від них чекає майбутня практика і чого вони можуть від неї чекати".

Наталія Иваницкая, старший юрист АТ Arzinger, адвокат, к.ю.н., суддя постійно діючого третейського суду при Асоціації Фондового Партнерства

Наталія Иваницкая

"Проведення подібних конкурсів, безумовно, важливий і навіть необхідний етап у формуванні світоглядних і професійних цінностей підростаючого покоління юристів, які тільки починають придивлятися до тих сфер юриспруденції, де їм належить практикувати в майбутньому. Наближення до реальної обстановки арбітражного слухання, моделювання практичних завдань, імітація психологічної напруги (чи для когось навпаки - розслабленню) як невід'ємного атрибуту будь-якого конфлікту незалежно від місця його розгляду, - усе це заслуги організаторів конкурсу, за яких в майбутньому, я упевнена, наші конкурсанти дякуватимуть Європейській Арбітражній Палаті.

Костянтин Ликарчук

Від себе хотілося б призвати молодь, зв'язуючу свою професійну перспективу із зарубіжними юрисдикціями або міжнародними судовим інстанціями, переконатися, з одного боку, в тому, що вони готові до повної зміни формату діяльності і навіть мислення в порівнянні з тими, які властиві юристам, що практикують в межах національної правової системи. З іншого ж боку, необхідно перевірити на міцність той аксеологический фундамент, який вже сформований, адже він повинен витримати ще одну надбудову, масштаби якої молоді фахівці частенько рідко уявляють собі з повною ясністю.".

Костянтин Ликарчук, партнер ЮФ "Авеллум Партнерс"

"Ми дуже раді, що стали частиною такої знаменної події. Національний конкурс з міжнародного арбітражу може стати значним кроком на шляху до розвитку міжнародного арбітражу в Україні, і нам тим більше приємно, що ідея цього конкурсу належить нашому юристові, Микиті Ноте, яку люб'язно підтримала Європейська арбітражна палата. Ми сподіваємося, що цей конкурс стане хорошою і довгостроковою традицією".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини