Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто такі уповноважені економічні оператори?

11 червня 2012, 09:00
690
1
Реклама

З 1 червня набув чинності новий Митний кодекса з ним в лексиконі з'явився новий термін - уповноважені економічні оператори (далі - УЭО). Проте у нас, як виявилось, що робити із запозиченим із зарубіжної практики інститутом, поки толком не знають навіть ті, хто згідно з Кодексом покликаний видавати сертифікати про отримання такого статусу.

Через такі причини, а також розуміння того факту, що надалі норми дотично УЭО неодноразово змінюватимуться з урахуванням виробленої практики в найближчі декілька місяців Асоціація експортерів і імпортерів ВЭД спільно з ЮФ "Василь Кисиль і партнери" планує створити робочий гурт для вивчення подібної проблематики. Можливо, вже до осені буде готовий проект змін для подачі його на розгляд в Кабмін.

Круглий стіл "Уповноважені економічні оператори: нові можливості для бізнесу" одна з перших ластівок, адже учасники ринку зараз побоюються, що економічні оператори будуть закритим клубом для обраних, або, що під заявлені законом вимоги, не підійде жодна компанія. Ще одна причина для побоювання це те, що український статус УЭО відрізнятиметься від аналогічного статусу в Європі.

Уповноважений економічний оператор - це підприємство, створене згідно з вимогами законодавства України, і яке відповідає ряду вимог, відмічає Олександр Терещенкоюрист ЮФ "Василь Кисиль і партнери". Таке підприємство повинне здійснювати ВЭД в течію не менше 3 років до дня звернення в митницю із заявою про надання статусу УЭО, і у нього мають бути відсутніми невиконані зобов'язання по сплаті митних платежів і пені; заборгованість; непогашені грошові зобов'язання, а також ряд інших вимог згідно ч.1 ст.14 ТК.

Що ж до кількості таких економічних операторів в Україні, то Ігор Муратовначальник управління декларування і митних режимів Держмитслужби, стверджує, що, наслідуючи зарубіжну практику, економічних операторів у нас має бути декілька десятків. Ми могли б наштампувати десятки тисяч таких операторів для "внутрішнього користування", але варто подумати, а чи потрібно це робити? Адже нам треба рухатися по шляху зближення з Європою, щоб надалі можна було визнавати їх операторів, а вони наших. Проте стосовно такої інтеграції доки існує проблема - згідно із законом отримати статус УЭО може тільки українське підприємство.

Проте абсолютно інша позиція стосовно цього питання у представника Мінфіну Михайла Тевкунаякий вважає, що сертифікат УЭО отримає кожного, хто подасть заяву з анкетою і відповідатиме усе необхідним вимогам і критеріям.

Олександр Терещенко

Такий різноманітний підхід викликає нерозуміння у представників підприємств, учасники круглого столу запитують: за якими критеріями все ж митниця прийматиме рішення, чи буде якесь квотування? Щось віриться важко, що сертифікати видадуть усім охочим, хто, як виразився пан Тевкун, відповідатиме 6 умовам (ч.1 ст.14 ТК) і 4 критеріям (ч.2 ст. 13 ТК).

Проте це не єдина проблема, яка підлягає рішенню. Приміром, механізм отримання такого сертифікату УЭО доки на стадії доопрацювання. Ось, приміром, спершу підприємство повинне провести самооцінку своєї діяльності на предмет відповідності висуненим вимогам, потім подати заяву і анкету в митницю по місцю реєстрації. Тут те і починається найцікавіше - до недавнього часу існував проект наказу Мінфіну, згідно з яким анкета налічувала небагато-немало, - десь близько 30 сторінок тексту. Проте буквально днями - 5 червня, як повідомив представник Міністерства, проект зазнав зміни і тепер анкета містить тільки ті 20 пунктів, що передбачені в ст. 14 ТК.

Це, безумовно, плюс, оскільки попередній варіант анкети розкривав надзвичайно багато інформації, яку могли б використовувати конкуренти, - від контактів акціонерів до місць розташування серверів - відмічає представник Американської Торгової Палати Антон Мельник. Крім того, необхідно допрацювати процедури перевірки митним органом інформації. Приміром, в ЄС практикують в даному випадку повномасштабний митний аудит.

Стосовно анкети учасників круглого столу цікавить також, по якій системі оцінюватимуть відповіді на її питання. За твердженням представників держструктур митниця керуватиметься системою "та або ні", тобто перевірятиме чи відповідають дійсності подані дані. За результатами перевірки митниця прийматиме рішення про надання статусу УЭО, або про мотивовану відмову. Таку відмову надалі можна буде оскаржити в суді.

Ще одну проблему у функціонуванні цього інституту пан Муратов бачить в тому, що не маючи досвіду роботи з одиничними спрощеннями, ми хочемо тут же налагодити роботу з чисельнішими.

Підводячи підсумок заходу відмічають: "Ми усі схожі на скажену білку з мультфільму "Льодовиковий період", яка носиться зі своїм горіхом. Так і ми - настільки заклопотані як би отримати цей статус уповноваженого економічного оператора, що абсолютно не думаємо про те, як же його утримати і як йому відповідати".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини