Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відбулося перше засідання Клубу житлової політики

5 червня 2012, 17:16
259
0
Реклама

"Створення конкурентного середовища на ринку житлово-комунальних послуг відбуватиметься шляхом формування інституту ефективного власника житла", - відмітив Віталій ШаповаленкоДиректор департаменту житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства. На даний момент ведеться робота із створення об'єднань власників багатоквартирних будинків (далі - ОСМД) і за станом на 1 квітня 2012 року існує більше 14 тис. таких об'єднань.

Також В. Шаповаленко вважає, що потрібна підтримка підприємств з недержавною і комунальною власністю на ринку ЖКХ-услуг. І що важливо - на гідному рівні мають бути і законодавство, і відповідна фінансова підтримка. Приміром, цього року уперше визначений такий напрям, як пільгове кредитування юридичних осіб, у тому числі ОСМД. Виділено 40 млн.грн., і у рамках процедури кредитування юрособи зможуть отримувати довгострокові кредити на 10 років під 3 % річних, які спрямовуватимуться на ремонт їх житлового фонду. Це пілотний проект і за результатами програми ми хочемо звернутися до уряду, щоб наступного року цю торбу значно збільшити, - говорить пан Шаповаленко.

У тому, що стосується дій приватних компаній, що управляють, то вони обслуговують 24% житлового фонду. Велика частина таких підприємств створена забудовниками житлових комплексів, проте є і такі, що функціонують за ініціативою приватних осіб. Такі компанії виходять на ринок через конкурсні процедури, які оголошуються місцевими органами влади.

Пан Шаповаленко говорить про двох моделях управління багатоквартирними будинкамиа саме:

- класична модель: існує невелика компанія, що управляє, в якій працюють фахівці з житлофонду, що виконують технічний нагляд, а також юристи, бухгалтера і так далі. Проте основне навантаження виконується окремими виробничими структурами.

- друга модель нічим не відрізняється від нині чинних комунальних Жеків, але, по суті, такі компанії є приватними підприємствами.

У планах міністерства, резюмує В. Шаповаленко, проведення усебічного аналізу проблемних аспектів діяльності компаній, що управляють, і в цілому ринку ЖКХ-услуг. За результатами такого дослідження буде розроблений комплекс заходів по вдосконаленню законодавства.

До проведення аналізу проблемних аспектів міжнародною фінансовою корпорацією було запропоновано притягнути професійні юридичні компанії, зокрема, це Baker & McKenzie.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини