Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українська модель міжнародного комерційного арбітражу - через 20 років

25 травня 2012, 10:14
238
0
Реклама

Захід почався з хвилини мовчання, якій ушанували пам'ять організатора міжнародного комерційного арбітражу в Україні Ігоря Побирченко що пішло з життя на початку квітня поточного року.

В ході конференції юристи обговорили різні теми, починаючи з історії становлення МКАС в Україні, закінчуючи міжнародним досвідом і пропозиціями по реформуванню законодавства в цій сфері.

"20-річний досвід дозволив нам створити українську модель міжнародного комерційного арбітражу, яка має свої особливості. Останні підтвердили власну життєздатність і ефективність"- відмітив Голова МКАС при ТВП України Микола Селивон. Він розповів, в чому саме полягають особливості такої української моделі. Зокрема, це:

- наділ Президії арбітражного суду, як постійно діючого інституту, і голови цього суду визначеними процесуальними повноваженнямиякі дозволяють оперативно вирішувати питання, що займають тривалий час (у тому числі і вжиття забезпечувальних заходів головою суду до формування складу суду);

- активна роль секретаріату. Не втручаючись в діяльність арбітрів, вони забезпечують технічні функції: "зв'язують" сторони, склад арбітражу із сторонами і секретаріатом. Цим вони звільняють арбітрів від поточної технічної роботи і контролюють хід проходження справи.

- строге і чітке закріплення в регламенті арбітражного суду і Морської арбітражної комісії за часом, термінам і діям кожної стадії арбітражного процесу, починаючи з подачі позовної заяви, і закінчуючи ухваленням рішення складом арбітражного суду. Це дозволило оперативно розглядати справи (у МКАС при ТВП України близько 80% справ розглядаються упродовж 6 міс., а близько 15% - в течії 9 міс. ).

- закритий рекомендаційний список арбітрів.

Василь Гуменюк

У міжнародній конференції також взяли участь представники суддівського корпусу країни. Зокрема, суддя Верховного Суду України (далі - ВСУ) Василь Гуменюк говорив про спростування арбітражних рішень в Україні і вітчизняній практиці в цьому питанні.

"Це нонсенс звичайно, коли рішення міжнародного комерційного арбітражу підпадає під перевірку за процедурою до районного суду, який починає його інспектувати і навіть відміняти"- вважає В. Гуменюк. При цьому він додав, що коли в Україні в 90-х роках ухвалювали закон "Про міжнародний комерційний арбітраж", то по-іншому бути не могло.

Суддя ВСУ також вважає, що перегляд чотирма судовими інстанціями рішення МКАС, яке було прийнято швидко і мобільно, - нівелює сам арбітраж і зменшує його авторитет. "Я думаю, на даний момент, доцільно поставити питання про внесення змін до закону "Про судоустрій і статус суддів", а також в процесуальне законодавство про те, щоб заяви про перегляд рішення МКАС починали розглядати хоч би на рівні апеляційного суду".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини