Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про заборону паління виконає фіскальну функцію

24 травня 2012, 16:01
1163
44
Реклама

Паління тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів буде заборонено:

- в приміщеннях підприємств ресторанного господарства;
- в приміщеннях установ культури і закритих спортивних споруд (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
- в ліфтах і таксофонах;
- в установах охорони здоров'я;
- в учбових і освітньо-виховних закладах;
- на дитячих майданчиках;
- на спортивних майданчиках, стадіонах:
- в під'їздах житлових будинків;
- в підземних переходах;
- в громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного повідомлення і зупинки громадського транспорту).

Забороняється (окрім спеціально відведених для цього місць) паління в приміщеннях підприємств, установ і організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів і аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; у аеропортах і на вокзалах.

Також Закон визначає, що власник, уповноважені їм особи або орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для паліннясумарна площа яких не повинна перевищувати 10 % загальній площі відповідної будівлі або приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також має бути розміщена наочна інформація про розташування таких місць і про шкоду, яка наносить здоров'ю людини паління тютюнових виробів. Документ також вносить додаткову відповідальність за розміщення попільничок, за неприйняття заходів по припиненню паління в приміщеннях підприємств (організаціях) громадського харчування, за не відведення місць для паління і неустаткування їх витягом - також штраф від 1 до 10 тисяч гривен.

Мар'яна Вирстюк

Саме за допомогою штрафних санкцій і обмеженням місць для паління законодавець вирішив боротися з проблемою паління в Україні. Цей законопроект набуде чинності через шість місяців з дня його публікації, окрім деяких положень, які будуть дійсні з моменту його обнародування, якщо його підпише Президент. Отже усім власникам вказаних в Законі приміщень доведеться знайти час для належного переобладнання своїх приміщень відповідно до вимог закону або сплати чималі штрафи в казну державирозповіла ЮРЛИГЕ старший юрист департаменту правового консалтингу Міжнародної правової групи Alias Мар'яна Вирстюк.

"Хоча Законом і прийнятий ряд обмежень, але важко сказати, чи будуть вони дієвими, адже для пересічного громадянина ця заборона обмежується тільки тим, що доведеться палити в спеціально відведених для цього місцях, а підприємцям доведеться витратити значну суму коштів для приведення своїх приміщень відповідно до вимог.

Але поліпшення нашого з вами життя в Україні залежить не лише від ухвалення правильних законів, але і від їх належної реалізації. Для цього необхідно удосконалити також роботу контролюючих органів, заохотити їх при здійсненні перевірок ставити мету саме
виділення окремих місць для паління, а НЕ накладення штрафних санкцій.

Окрім цього потрібна значна інформаційна компанія для формування глобальної громадської думки про неприпустимість порушення встановлених норм - не тому, що за це настане те або інше покарання, а тому, що це призводить до порушення прав інших громадян, що є неприпустимим в європейській правовій державі" - вважає експерт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини