Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові вимоги до оголошень про вакансії не розв'яжуть проблему дискримінації

23 травня 2012, 17:31
651
3
Реклама

У законопроекті "Про зайнятість населення", зареєстрованому у ВР під № 10497-1, пропонується заборонити в оголошеннях про вакансії вказувати: вимоги про вік, поле і місце проживання кандидата; вимоги, що стосуються мови, раси, кольору шкіри, політичних і релігійних переконань, членства в профспілках і інших об'єднаннях, майнового стану. У разі порушення такої норми працедавець сплачує штраф в десятиразовому розмірі мінімальної заробітної плати.

Проте, ця заборона не поширюється на вакансії про специфічній роботівиконання якої може вимагати певного віку і підлоги.

Крім того, законопроектом пропонується встановити, що текст реклами рекрутингового агентства або іншого суб'єкта господарювання, що робить посередницькі послуги в працевлаштуванні, повинен містити інформацію про те, що отримувати від громадян гонорари, комісійні і іншу винагороду заборонено.

Андрій Нечипоренко

"По суті, це перша спроба на законодавчому рівні наповнити реальним змістом усі існуючі декларативні норми про заборону дискримінації при прийомі на роботу, - розповів ЮРЛИГЕ адвокат АК "Наталія Субота і партнери" Андрій Нечипоренко. - На сьогодні притягнути працедавця за поширення своїх вимог і побажань до потенційних працівників при відборі їх на роботу практично неможливо. У разі, якщо ці зміни будуть прийняті, бізнес отримає ще одно основу для тиску з боку держави.

В той же час, пропоновані
зміни не вирішують проблемуадже працедавці все одно не обмежені в ухваленні рішення на користь того або іншого претендента на роботу і, при необхідності, зможуть обгрунтувати свій вибір".

На думку керівника практики "Регіональний бізнес" HR- консалтингової компанії Hudson Константина Ткаченкоуыполняя пошук співробітників, працедавці хочуть досягти двох мети, що на перший погляд суперечать один одному: 1 - максимально широко заявити про свою вакансію і притягнути увагу як можна більшої кількості кандидатів, 2 - з тих, що усіх звернулися відібрати декілька найкращих кандидатів і з їх числа вибрати одного фіналіста. Оголошення про вакансію повинне вирішувати першу задачу.  Воно повинне притягнути увагу як можна більшої кількості кандидатів і повідомити про необхідні навички, знання, досвіді і тому подібне. Очевидно, що формулювання в оголошенні не повинні містити образливих виразів на адресу кандидатів або дискримінаційних вимог. Це однозначно повинно регулюватися державою, сказав експерт в коментарі ЮРЛИГЕ.

Костянтин Ткаченко

"З іншого боку, оголошення несе інформаційне посилання кандидатові, а він самостійно приймає рішення, чи варто відправити своє резюме - відмітив К. Ткаченко. - Якщо будуть прийняті норми, що обмежують працедавця в детальному описі вакансії і своїх підходів у відборі кандидатів, то це приведе до втрати часу і сил кандидата (вони звертатимуться на вакансії, на які спочатку не підходять). Це точно приведе до роздратування кандидатів - їм ніхто не зможе дати пряму відповідь, чому вони не підійшли. Теоретично, якщо компаніям доведеться прибрати з тексту оголошення якісь обмеження, то потік резюме, що поступають, зросте. Проте кандидати не завжди сприймають вказані вимоги як обов'язкові і у будь-якому випадку направляють своє резюме. Тому фахівці з підбору і так проводять попередній відбір за формальними ознаками, а потім вже детально вивчають резюме кандидатів.

З точки зору бізнесу нічого не зміниться. З точки зору кандидатів - їм буде ще складніше зрозуміти причини відмови.  З точки зору держави - є додатковий спосіб наповнення бюджету.

Норма, що свідчить, що рекрутинговые компанії не можуть брати з кандидатів плату за надання інформації про вакансії, не нова. Вона діє відносно працевлаштування українських громадян на роботу зарубежом. В даному випадку така норма поширюється і на український ринок. Проте що робити компаніям, які не беруть плату з працедавців, а побудували свою бізнес-модель на обслуговуванні фізосіб - питання залишається відкритим
".

Ця норма вже придбала широкий резонанс в ЗМІ, і це хочеш не хочеш наводить на думку, що деякі популістські положення введені в законопроект для відвернення суспільства від справжньої мети нового Закону про зайнятість - підпорядкувати Фонд соцстрахування Держбюджету.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини