Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєструвати своє місце перебування повинні не усі

22 травня 2012, 17:12
2241
12
Реклама

Законом, прийнятим на основі законопроекту №9289вносяться зміни в Закон "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні". У новій редакції викладені статті 6 - 8 Закону, реєстрації, що передбачають порядок, і зняття з реєстрації місця проживання особи, а також реєстрацію місця перебування.

Відповідно до ухваленого Закону, реєстрація місця проживання або місця перебування особи - це внесення відомостей про місце проживання або місце перебування, з вказівкою адреси одного житла особи або адреси спеціалізованої соціальної установи, установи соціального обслуговування і соціального захисту, військовій частині у визначені законом документи і в реєстраційний облік місця проживання і місця перебування осіб в Україні.

Особливу увагу громадськості притягнула нова редакція статті 8 "Реєстрація місця перебування особи", згідно якої зареєструвати своє місце перебування зобов'язані обличчя, які знаходяться більше 1 місяця за межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій зареєстровано їх місце проживання, і мають невиконані майнові зобов'язання, накладені в адміністративному порядку або за рішенням суду, або закликаються на військову службу і не мають відстрочення, або беруть участь в судовому процесі.

Проте, слід зазначити, що схожа норма про реєстрацію місця перебування вказаних категорій осіб вже містилася в чинному Законітільки у іншій статті. Так, відповідно до діючої не перший рік редакцією статті 6 Закону, зобов'язані зареєструвати місце перебування "обличчя, які знаходяться більше за один місяць за межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій зареєстровано їх місце проживання, і які мають невиконані майнові зобов'язання, накладені в адміністративному порядку або за рішенням суду, або закликаються на дійсну військову службу і не мають відстрочення, або беруть участь в судовому процесі у будь-якій якості".

Таким чином, можна побачити, що вищезгадані категорії громадян і раніше повинні були реєструвати своє місце перебування. І, безумовно, законом не передбаченощо реєструвати своє місце перебування повинні усі громадяни, що покинули на 1 місяць своє місце проживання.

З нововведень - передбачається необхідність реєстрації новонародженого його батьками впродовж місяця з дня державної реєстрації народження. Також Законом дозволено особисто подавати заяви для реєстрації місця проживання особам, що досягли 14-річного віку (раніше законодавством передбачалася, що особисто подають заяву "діти від 15 до 18 років"). Реєстрація місця проживання тепер здійснюється в день надання обличчям документів.


Керівний партнер ЮК "НОБИЛИ" Наталія Тищенко вважає, що ухвалення цього Закону суперечить самій ідеї вільного пересування і вільному виборі місця проживання в Україні.

"Введення норми про необхідності реєстрації місця проживання новонародженої дитини у течія одного місяця з дня державною реєстрації його народження спрямовано, на мою думку, на забезпечення інтересів комунальних служб і суперечить інтересам матері і дитини. Законодавцем не враховуються випадки, в яких стан матері або дитини після важких пологів не дозволяє впродовж декількох місяців покинути медичну установу. Якщо медична установа знаходиться за межами адміністративно-територіальної одиниці, в якій зареєстровані батьки, вони стають заручниками ситуації, в якій необхідно вибирати між дотриманням Закону або здоров'ям дитини, - розповіла Н. Тищенко ЮРЛИГЕ. -

Наталія Тищенко

Відповідно до ст. 6 Закону необхідним документом для здійснення реєстрації є документ, що підтверджує право на проживання в житлі. Виникає питання відносно правових підстав на проживання в житлі громадян, що не є близькими родичами. Невже протиправним вважається проживання улюбленої дівчини, зареєстрованої в іншій адміністративно-територіальній одиниці, у свого потенційного супутника життя? Чи цей Закон унеможливлює парних стосунків між людьми, зареєстрованих в різних куточках України?

Згідно ст.11-1 Закону, одним з джерел первинного наповнення реєстраційного обліку місця проживання і місця перебування осіб у Україні являється частина бази даних Державного реєстру виборців. Враховуючи власний досвід участі у виборчому процесі, можу завірити, що дані Державного реєстру виборців разюче відрізняються від реальної ситуації, що може
привести до чергового хаосу.

Законом
не визначений спосіб контролю за переміщенням громадян по території України, а також органи, що здійснюють такий контроль. Приміром, молода мати з дитиною від'їжджає на літо в Крим, яким чином і на якій основі вона повинна виконати вимоги Закону.

Однією з умов обов'язковою реєстрацій місця перебування для облич, які знаходяться більше одного місяця за межами адміністративно-територіальною одиниці, в якій зареєстровано їх місце проживання, являється участь у судовому процесі. При цьому,
термін "участь в судовому процесі" не визначений. Під цю категорію може потрапити, приміром, арбітражний керівник, який "бере участь в судовому процесі".


Головний редактор аналітичного видання "ЮРИСТ & ЗАКОН" Олександр Попов роз'яснив: новий Закон лише уточнює коло осіб, зобов'язаних проходити процедуру місця перебування (не плутати з місцем проживання) :

Олександр Попов

"Зараз існує різночитання між ст.6 Закону "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні" (реєстрації свого місця перебування, що встановлює обов'язок, особами, що відповідають певним критеріям) і ст.8 цього ж Закону (що допускає розширене трактування, згідно якого реєструвати місце перебування повинні усі фізичні особи).

Після набуття чинності нового Закону це різночитання буде усунено і обов'язок реєструвати місце перебування залишиться тільки у тих, хто одночасно відповідає наступним умовам:

1) виїжджає за межі адміністративно-територіальної одиниці, в якій зареєстровано його місце проживання більш ніж на 1 місяць;

2) має невиконані майнові зобов'язання, накладені в адміністративному порядку або за рішенням суду, або підлягає заклику на військову службу і не має облямівки, або бере участь в судовому процесі.

Простіше кажучи, реєструвати місце перебування доведеться, наприклад, людині, що переїжджає з Львова в Одесу на 3 місяці, за наявності проти нього позову або невиконаного судового рішення про стягнення боргу за кредитом. Якщо ця ж людина переїжджає на 20 днів або рішення вже виконано, то реєструватися в Одесі йому не обов'язково.

Крім того термін подачі документів для реєстрації збільшений з 7 до 10 днів.

Ключовою зміною насправді є розширення переліку підстав для зняття з реєстрації по місцю проживання за рахунок досить загального обкресленого списку документів, що свідчать, у тому числі, "про припинення … підстав на право користування житловим приміщенням". Таким чином, істотно спрощується зняття з реєстрації без згоди особи, наприклад, при продажі квартири або будинку. В даному випадку договір купівлі-продажу буде належним документом для підтвердження втрати продавцем права на користування відповідним об'єктом".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини