Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Потрібне чітке трактування компетенції судових експертів"

17 травня 2012, 17:04
149
0
Реклама

"Практично жодна кримінальна справа з розряду економічних, не обходиться без залучення експертів-економістів. Сьогодні відбувається збільшення кількості проведених економічних експертиз у зв'язку з тим, що люди "розумнішають" і починають краще ховати кінці" - відмітила Тетяна Жеребченкоексперт Науково-дослідної лабораторії судових експертиз.

На якість експертизи безпосередньо впливає методичний "голод", який є наслідком практично законодавства, що щодня міняється, з яким працює експерт-економіст. Проте це шкодить не лише судовим експертам, але і іншим сторонам процесу. Пані Жеребченко вважає, що організація методичної роботи повинна включати невеликі за об'ємом вказівки, які б розсилалися не лише судовим експертам, але і співробітникам прокуратури, міліції, судів, а також адвокатам. Це спростило б ситуацію, зробило спілкування зрозумілішим.

Т. Жеребченко звертає увагу присутніх на необхідність чіткого трактування компетенції судових експертів. У зв'язку з відсутністю розуміння якої на практиці часто ставляться некоректні питання:

- чи "Є певна операція законною"? - експерт може тільки стверджувати, що та або інша господарська операція була здійснена з порушенням чинного законодавства, але не більше.

- "Визначення кола винних осіб"- до об'єктів дослідження судового експерта-економіста не входять посадові інструкції.

На жаль, поки не здійснюються ніяких дій для удосконалення комунікації між сторонами. Приміром, Мінюст досі не вніс зміни в програму навчання юристів відносно курсу "Економічної експертизи".

Зауваження у експертів є також до орієнтовного переліку питань, які повинні задаватися експертові. Вони дуже узагальнені, і адвокати, наслідуючи такі рекомендації, ставлять такі ж неправильні питання. Виходячи з власної практики і спостереження колег, експерт підкреслює, що треба вказувати дати при запиті і інші конкретні цифри, адже досліджуються документи за певний період часу.

В цілому ж, підсумовує пані Жеребченко : "Яке питання - така відповідь". І не слід дивуватися, чому результати експертного дослідження не дали вам бажаних результатів.

Проте є і позитивні тенденції - починає формуватися практика, коли до порушення кримінальної справи просять укладення експерта. У такому разі на запит надається укладення експертного дослідження, на підставі якого вже приймається рішення про порушення кримінальної справи і здійснюється кваліфікація злочину. По факту, ми "перекладаємо" результати різного роду перевірок нормальною мовою, адже часто буває за результатами тієї ж ревізії ми бачимо таблицю з даними, але без підсумків. І як в цьому розібратися не фахівцеві?

Також читайте "Фахівець - не експерт: В Києві пройшов круглий стіл з питань судової експертизи".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини