Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переваги іноземних юрисдикцій в процесі міжнародної структуризації

15 травня 2012, 15:58
291
0
Реклама

Як відмічає Сергій Молибогкерівний партнер юридичної компанії "БДО Лигал Україна"міжнародна структуризація дозволяє використовувати переваги різних юрисдикцій у рамках однієї корпоративної структури, здійснюючи податкову і юридичну оптимізацію. При цьому залежно від поставлених завдань можливі різні комбінації структуризації.

Передумовами для здійснення міжнародної структуризації являються рівень щорічного обороту Вашого бізнесу (орієнтовно від 1 млн. євро), а також деякі специфічні обставини : побудова ефективної корпоративної структури на етапі установи бізнесу, залучення зовнішнього фінансування, участь в тендері (зокрема, в міжнародному), перехід на МСФО, проходження зовнішнього аудиту і так далі

Для чого ж потрібна міжнародна структуризація? Вигоди його здійснення Сергій Молибог рекомендує шукати в наступному:

- захист активів : усі риски виводяться за рубіж і підкоряються цивілізованішому законодавству в надійній юрисдикції. Також можлива передача ключових активів окремої компанії, що є актуальним з урахуванням агресивної фіскальної політики і методів роботи податкової;

- конфіденційність кінцевих власників або, навпаки, забезпечення відкритості;

- зниження податкового навантаження шляхом переміщення бази оподаткування в юрисдикцію з нижчими ставками податку на прибуток (у той же Кіпр, приміром);

- оптимізація зовнішнього фінансування - здешевлення боргового фінансування шляхом отримання безпосередньо за межами України кращих умов, а також можливість фінансування окремих напрямів бізнесу.

"Сам процес міжнародної структуризації складається з 4 етапів і по тривалості займає від 3 місяців до 1,5 року в найскладніших випадках. Вартість процесу, дуже орієнтовно, коливається від 20 до 100 тис. доларів"- ділиться практичними спостереженнями Сергій Молибог.

Експерт виділяє основні етапи міжнародної структуризації:

1. Вивчення бізнесу і побажань клієнтів передбачає проведення інтерв'ю з власником, головним бухгалтером і іншими ключовими фігурами бізнесу, а також діагностичні процедури.

2. Розробка декількох можливих варіантів цільової корпоративної структури (підбір юрисдикцій, механізмів фінансування і так далі)

3. Розробка плану імплементації : визначення завдань, термінів і витрат по переходу від поточної структури до запланованої.

4. Імплементація.

"Як правилопояснює пан Молибог, - після трьох етапів структуризації клієнти оголошують зовнішньому радникові, що далі вони можуть впоратися власними силами. Тому на четвертому етапі, коли відбувається імплементація, є практика комбінування зусилля зовнішніх радників і внутрішніх юридичних резервів. Зовнішній радник зазвичай виступає координатором процесу".

Одним з важливих моментів для міжнародної структуризації є наявність в іноземних юрисдикціях практики отримання попередніх податкових роз'ясненьщо дозволяє розрахувати свої податкові наслідки заздалегідь. На відміну від України такий документ діятиме на постійній підставі, а не змінюватиметься залежно від настрою податкової.

Крім того, при побудові міжнародної корпоративної структури, підкреслює пан Молибог, слід мати на увазі, що для офшорних компаній відмінною юрисдикцією є Британські Віргінські острови з цивілізованою судовою системою і дуже низьким фіксованим податком.

А ось холдингові компанії будуть себе комфортно відчувати в Голландії, Люксембурзі і на Кіпрі. Причому остання юрисдикція по ряду критеріїв, (зокрема по репутації) поки не дотягує до перших двох. Також необхідно враховувати той факт, що між Україною і Люксембургом досі не ратифікована конвенція про уникнення подвійного оподаткування, і тому при побудові корпоративної структури із залученням цієї країни слід передбачати проміжні компанії між нею і Україною.

Що ж торкається перспектив на майбутнєякі в основному зацікавили учасників семінару, то, приміром, навіть якщо буде підписана нова конвенція про избежении подвійного оподаткування з Кіпром, залишиться як мінімум півтора роки до набуття чинності її, тобто досить часу для реорганізації структури (наприклад, для заміни Кіпру на Голландію).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини