Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"У Україні існує практика витонченої імітації зовнішнього вигляду товару"

11 травня 2012, 18:05
223
0
Реклама

Згадавши суперечку Samsung з Apple відносно зовнішнього оформлення Петро Боровиккерівний партнер патентно-інноваційного агентства "Боровик і партнери", відмічає, що незважаючи на такі спори і той факт, що зовнішнє оформлення або "trade-dress" давно вже використовується юристами, як об'єкт воно не існує, не визначено".

Але в той же час зовнішній вигляд товару є досить серйозним активом на ринку, особливо це помітно в масовому секторі, де споживач звикає до товару. Найбільш актуальне зовнішнє оформлення для харчової промисловості.

Порушень в цій сфері досить багато, - відмічає експерт, - приміром, намагаються імітувати товари повністю, проте не це далеко найстрашніше. У Україні існує практика набагато витонченішої імітації зовнішнього вигляду товару, коли імітація здійснюється за принципом "Щоб у мене усе було, але мені за це нічого не було" .

Пан Боровик акцентує увагу саме на моменті підготовки товару до виходу на ринок, адже якраз по такому "одягу" споживач досить часто схильний судити про товар і його якість.

Проте все ті зловживанняпро яких згадує П. Боровик, трапляються з вини самих же жертвякі не піклуються про необхідний захист. Приміром, компанія виявляє, що у неї впали продажі по одному з товарів. В ході "слідства" виявляється, що на ринку з'явився схожий товар, який і забирає прибуток на себе, оскільки він тим або іншим чином імітує товар, який є присутнім на ринку порівняно давно і встиг завоювати собі репутацію і свого споживача. Проте виробник такого товару не може захистити свої права, оскільки у нього, наприклад, зареєстрований тільки словесний момент, а імітують - саме колірну композицію. Таким чином, порушник досягає подвійного успіху: фактично відбирає нішу на ринку і до усього не несе ніякої відповідальності, тому що формально нічого і не порушує.

В якості можливих способів захисту, Петро Боровик радить реєструвати образотворчі і словесні елементи, композиційні побудови, захищати колірні композиції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини