Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Львівські юристи обговорили новий КПК

11 травня 2012, 12:21
138
2
Автор:
Реклама

У обговоренні взяли участь члени ЕБА, відділення АПУ у Львівській області, більше 40 юристів Львова.

Основні плюси і мінуси нового КПК проаналізував Андрій Павлишинкандидат юридичних наук, доцент кафедри карного процесу і криміналістики Львівського національного університету ім. И. Франка. Серед позитивних положень він відмітив відкриту систему джерел доказів, внесення теоретичних тез про приналежність і допустимість доказів, можливість отримання свідчень з чужих слів, необов'язковість формального протоколу при технічній фіксації слідчих дій, узгодження між сторонами необхідності виклику понятих, введення інституту слідчого судді та ін.

Що стосується негативуна думку ученого, в Кодексі має місце недосконалість системи доказів, відсутність письмових документів в переліку документів, необхідність згоди слідчого при подачі клопотання про проведення слідчих дій, наукове некоректне визначення поняття доказів, колізія відносно видання доручення на проведення експертизи адвокатом.

Олексій Довбушадвокат Західноукраїнської філії АТ "Арцингер", до позитивних новел додав можливість ініціації слідчих дій стороною захисту, проведення слідчих дій дистанційно, детальну регламентацію окремих слідчих дій, необхідність повідомлення особи про слідчі дії, які по ній проводяться.

Адвокат Олег Мицик підкреслив основні існуючі проблеми і можливі ризики в карному процесі: відсутність виправдувальних вироків, малий відсоток закритих кримінальних справ, викорінюванню традиції змагальності в судовому процесі, низький рівень обізнаності прокурорів в кримінальних справах, відмітивши: "Карний процесуальний кодекс скоро буде введений в експлуатацію, до нього не готові правоохоронні органи, суди і юристи".

У круглому столі також взяв участь Віталій Плеканпомічник прокурора Залізничного району м. Львова. Він вважає, що позитивними моментами КПК є можливість повернення справи на досудове розслідування, відміну інституту явки з повинною.

Експерти дійшли висновку, що ефективному функціонуванню Кодексу передує тривала адаптація, правозастосовна практика і громадська кампанія.

За інформацією прес-служби АЮУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини