Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про адвокатуру: що пропонують і від чого відмовилися реформатори?

28 квітня 2012, 17:30
418
32
Реклама

Створення Національної асоціації адвокатів України

Національна асоціація адвокатів України покликана об'єднати усіх адвокатів України (за станом на початок 2012 року за даними Реєстру адвокатів України - близько 32 тисяч) в єдину організацію, яка, на думку авторів законопроекту, служитиме гарантією незалежної діяльності адвокатури в Україні.

Створення системи органів адвокатського самоврядування і визначення їх повноважень

Найвищими органами адвокатського самоврядування в державі є з'їзд адвокатів України, а в регіонах - відповідні конференції адвокатів. Також передбачається формування ревізійних комісій адвокатури регіонів і ВККА. До складу рад і комісій повинні входити виключно адвокати.

Для посилення статусу органів адвокатського самоврядування і підвищення ефективності їх роботи проектом передбачена адміністративна відповідальність за неправомірну відмову в наданні за запитом КДК, несвоєчасне або неповне надання інформації і тому подібне

Серед завдань адвокатського самоврядування, зокрема, забезпечення ведення Єдиного реєстру адвокатів України.

Єдиний реєстр адвокатів України

Такий реєстр вестиме Раду адвокатів України з метою збору, зберігання, обліку і надання достовірної інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, які отримали право на заняття адвокатською діяльністю в Україні, обрані адвокатами форми здійснення адвокатської діяльності. Внесення відомостей в Реєстр здійснюється радами адвокатів регіонів і Радою адвокатів України.
Проектом передбачено, що інформація, внесена в Єдиний реєстр адвокатів України, являється відкритій на офіційному сайті Національній асоціації адвокатів України.

Ймовірно, саме про цей реєстр говорить КПК, згідно з яким захисником не може бути адвокат, відомості про яке не внесені в Єдиний реєстр адвокатів України або відносно якого в реєстрі містяться відомості про припинення або припинення права на заняття адвокатською діяльністю.

Установка обов'язковості адвокатського запиту

Проектом визначено, кому і з яких питань може спрямовуватися адвокатський запит. Введена обов'язковість відповіді на адвокатський запит для органів держвлади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності і підпорядкування, об'єднань громадян. У проекті також встановлений термін надання відповіді на адвокатський запит і адміністративна відповідальність за відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання помилкової інформації.

Допуск адвокатів іноземних держав до здійснення адвокатської діяльності на території України

На виконання рекомендацій європейських експертів законопроектом передбачена можливість допуску адвокатів іноземних держав до здійснення адвокатської діяльності на території України .
Проектом Закону передбачено, що адвокат іноземної держави придбаває право на заняття адвокатською діяльністю в Україні з моменту включення відомостей про нього у вищезгаданий Єдиний реєстр адвокатів України.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА


Законопроект "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" для ЮРЛИГИ прокоментував адвокат Кирило Сергеев:

"Складно сказати, що цим проектом реформується інститут української адвокатури. У більшості своїй реформи торкнулися тільки самоврядування і порядку отримання свідоцтва.

Кирило Сергеев

Ідея впровадження Національної асоціації адвокатури як єдиної форми адвокатського самоврядування свого часу викликала значні дискусії в адвокатському співтоваристві, і так і не була однозначно прийнятою із-за неприпустимості, на думку багатьох адвокатів, примусового членства в громадських організаціях.

Проект містить ряд нововведень, приміром, доступ іноземних адвокатів до практики в Україні і застосування доручення для підтвердження повноважень, які не несуть принципового впливу на поліпшення можливостей надання правової допомоги в нашій країні.

При цьому,
законопроектом були упущені основні ідеїзаради яких вже багато років намагалися реформувати адвокатуру України - не реалізована ідея монополізації адвокатури як інституту надання правової допомоги. Тобто, як і зараз, інтереси клієнтів в цивільних, адміністративних або господарських справах представлятимуть люди, які не несуть ніякої професійної (дисциплінарною) відповідальності за якість наданої допомоги, і у яких навіть може не бути юридичної освіти.

Також проектом взагалі не передбачено реформування
соціальних гарантій діяльності адвокатів, що і далі робить захисників найменш соціально-захищеною стороною судового процесу".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини