Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При безстроковому обранні суддів повноваження парламенту обмежать?

28 квітня 2012, 14:43
217
2
Реклама

Як повідомлялося ранішеПрезидент України вніс на розгляд парламенту два невідкладні законопроекти, один з яких - проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно посилення гарантій незалежності суддів) ".

За словами Андрія Портнова цим проектом пропонується обмежити повноваження народних депутатів в питаннях, пов'язаних з впливом на суддів при обранні їх в парламенті. Глава держави виходить з того, що парламент має церемоніальну функцію фіксації призначення суддів без якого-небудь впливу, - відмічає Радник Президента, - у зв'язку з цим Президент пропонує призначати суддів в парламенті без обговорення.

Окрім цього законопроект передбачає, що перевірка будь-яких відомостей відносно суду по зверненню Генеральної прокуратури не зможе здійснюватися і навіть ініціюватися прокурорами до тих пір, поки судове рішення не дійде до найвищої судової інстанції.

Також відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії проект змінює принцип формування УСЮ, проте цю норму, по словах А. Портнова, можна змінити лише шляхом внесення змін до Конституції.

"Більшість складу Вищої ради юстиції України повинна формуватися виключно за рахунок суддів. Цю норму можна змінити Конституцією, конституційний процес зараз триває. Але усе, що можна було змінити законами для посилення гарантій незалежності суддів, буде запропоновано в законопроекті, який президент сьогодні вніс до парламенту", - підсумував він.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини